AFERA

Sporno meso tudi v Sloveniji, našli so ga v tortelinih

Objavljeno 24. februar 2013 10.57 | Posodobljeno 24. februar 2013 10.57 | Piše: P. J., STA

Gre za torteline z govejim mesom Spar gourmet, narejene v Lihtenštajnu.

LJUBLJANA – Dodatne analize enega od 29 vzorcev sestavljenih živil, ki so jih po izbruhu afere s konjskim mesom na Otoku izvedli v Sloveniji, so potrdile vsebnost konjskega mesa, po pisanju današnjega časnika Nedelo kažejo podatki uprave za varno hrano. Gre za torteline z govejim mesom Spar gourmet, narejene v Lihtenštajnu (Liechtenstein). Torteline so vzorčili v Intersparu v Murski Soboti, še piše časnik.

Pri upravi za varno hrano so sicer v soboto povedali, da bodo dokončni rezultati drugega vzorčenja – od 29 vzorcev jih je 28 negativnih, analizo enega vzorca pa so morali ponoviti – znani v ponedeljek. V upravi danes za dodatna pojasnila niso dosegljivi. 

Artikel umaknjen

Tudi v prvem valu vzorčenja je bilo analizirano 29 vzorcev živil, 28 jih je bilo negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil pozitiven. Gre za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Comigel-Tavola iz Luxembourga, ki jo na trg daje hrvaški Ledo. Ledo je artikel umaknil z vseh prodajnih mest, kupce, ki so izdelek kupili in ga še imajo, pa so pozvali, naj ga vrnejo v njegove distribucijske centre v Ljubljani (Brnčičeva 45) in Mariboru (Limbuška 2), kjer jim bodo tudi povrnili denar.

Slovenija pa se je v aferi s konjskim mesom pojavila kot ena tistih, iz katerih naj bi konjsko meso izviralo, je danes poročal Radio Slovenija. Avstrijski mesar iz Labotske doline je med zaslišanjem namreč priznal, da je konjsko meso namenoma dodajal v klobase zaradi izboljšanja okusa, meso pa naj bi bil dobival iz Slovenije.

Deli s prijatelji