NAJ PIRHI SLOVENSKIH NOVIC

Spet bomo nagradili
 najlepše pirhe Novic!

Objavljeno 21. marec 2017 09.12 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.27 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vabimo vas k sodelovanju za naj pirhe Slovenskih novic 2017.

Slavica Trdič-Veselič iz Pribincev je v okviru lanske razstave predstavila izdelovanje pirhov v batik tehniki v grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu. Foto Marko Feist

LJUBLJANA – Pred nami je nov, že 21. natečaj Slovenskih novic za naj velikonočne pirhe. Velika noč je premakljiv praznik, praznujemo ga prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Spomnimo, lani smo imeli velikonočne praznike zelo zgodaj, 27. marca. Naokoli smo hodili še v bundah, na trenutke je bilo zimsko mrzlo. Letos, kot kaže, bosta srajca in suknjič čez rame dovolj, saj bo veliki petek šele 14. aprila, ko bo sonce že močno.

Spoštovani bralci, umetniki, otroci, do velike razstave Slovenskih novic za naj velikonočne pirhe je torej le še štiri tedne časa. Zato velja premisliti, kako se boste poslikave pisanic lotili letos. Jih boste obarvali s kuhanjem v naravni raztopini denimo čebulnih olupkov ali boste vzeli čopič in oljne barve ter se poigrali z domišljijo?

Tri kategorije

Natečaj Naj pirhi Slovenskih novic letos temelji na treh kategorijah. Kulturna dediščina okraševanja velikonočnih pirhov predstavlja tradicijo; prekmurske pisanke in belokranjske remenke so narodno bogastvo brez primere, ko so si naši predniki tako rekoč iz nič s krašenjem jajc za veliko noč naredili veselje in polepšali dom.

Ko smo že mislili, da bomo pozabili na korenine, se je na prejšnjih natečajih pokazalo, da v igro krašenja pirhov vstopa vse več umetnikov, ki so poslikavo velikonočnih pirhov vzeli še kako zares. Tu bodo prišli do izraza izdelki avtorjev v kategoriji Sodobna ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov.

Leta 2015 je nagrado za umetniško obarvanje pisank prejela slikarka Joža Jamšek, ki je na njih naslikala metulje. Lani je Lucija Veber iz Libelič namesto jajc poslikala rečne kamne. Sicer je lani prvo mesto v umetniški kategoriji odnesla Nevenka Brajdič Grušovnik iz Ljubljane, ki je komisijo pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja presenetila z natančno izrisanimi magičnimi krogi na pisankah.

V ljudski kategoriji je zmagala Natalija Lakota z Dovjega, prva nagrada v otroški kategoriji pa je pripadla sestričnam Lori Sečnik ter sestricama Zoji in Živi Ajlec iz Ljubljane, ki so pisanke najprej pobarvale z navadnimi barvicami, nato poslikale z alkoholnim flomastrom in nazadnje vse skupaj polakirale. Sodobno otroško ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov smo namenili najmlajšim.

Razglasitev na Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad je ena najbolj obiskanih turističnih točk v Sloveniji. Tako rekoč vsak turist, ki pride v Ljubljano, in prestolnica je imela lani rekordno število turistov, se peš ali z vzpenjačo napoti na Ljubljanski grad.

Ko smo lani razglasili zmagovalce, je dogodek spremljalo nekaj naključnih tujih turistov, ki se niso mogli načuditi razstavljenim okrašenim pisankam. Tudi zato bo letos razstava, ki smo jo podaljšali za en dan, trajala čez celotne velikonočne praznike, od 14. do 18. aprila.

Naj spomnimo, da lahko na natečaju sodelujejo samo fizične osebe. Za nagrado se bodo lahko potegovali le tisti, ki bodo svoje umetnine ustvarili izključno iz kokošjih jajc.

Natečaj za naj pirhe Slovenskih novic bomo razpisali in objavili v torek, 28. marca, in vas tako tudi uradno povabili k sodelovanju za izbor naj pirhov 2017.

Pirhe bomo zbirali v tajništvu od 28. marca do vključno 10. aprila. Naslednji dan, v torek, 11. aprila, bo komisija pod vodstvom dr. Bogataja ocenila in izbrala najlepše pirhe v vseh treh kategorijah.

Vse prispele pirhe bomo 13. aprila prepeljali v Grajsko kapelo sv. Jurija in tam ob 17. uri pripravili večerni dogodek z razglasitvijo najboljših. Nagrade so bogate.

Spoštovani bralci in sodelujoče umetnice, umetniki, časovnica poteka dogodkov je predstavljena v okvirčku, za kakršne koli informacije pa smo vam vedno na voljo v uredništvu Slovenskih novic.

Ne pozabite, da za nagrado štejejo le pirhi iz kokošjih jajc. Tiste iz nojevih, prepeličjih, račjih, gosjih jajc, umetnih jajc iz stiropora in drugih plastičnih mas ne bomo uvrstili v ocenjevanje, jih bomo pa z veseljem razstavili skupaj s preostalimi.

Kategorije natečaja Naj pirhi Slovenskih novic 

1. Kulturna dediščina okraševanja velikonočnih pirhov

2. Sodobna ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov

3. Sodobna otroška ustvarjalnost v okraševanju velikonočnih pirhov 21. natečaj 

21, natečaj Naj pirhi Slovenskih novic

Letošnji natečaj in zbiranje pirhov bosta potekala od vključno 28. marca do vključno 10. aprila

Torek, 11. aprila

12.00 – komisijski pregled vseh prispelih izdelkov, določitev zmagovalcev v posameznih kategorijah

Četrtek, 13. aprila

17.00 – razglasitev najboljših v Grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu, uro kasneje pogostitev v Zgornjem lapidariju na Ljubljanskem gradu

14.–18. aprila

Razstava v Grajski kapeli sv. Jurija

 

Deli s prijatelji