SMRTNO NEVARNO JE

Šolarji med klošarji, odvisniki in umazanijo

Objavljeno 20. marec 2017 17.16 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.27 | Piše: Moni Černe

Gradbišče nedokončanega kompleksa Solis na koprski Bonifiki je smrtno nevarno.

Nedokončani objekt Solis privlači otroke in mladostnike. Foto Moni Černe

KOPER – Nedokončan objekt Solis na koprski Bonifiki, v katerem bodo združeni upravno-poslovni prostori, kongresni center, center dobrega počutja, hotel s 130 sobami ter olimpijski bazen, bo po svojem dokončanju gotovo znatna pridobitev za športni turizem in pomemben rekreacijski kraj na Obali.

Pomanjkanje finančnih sredstev, stečaj začetnega graditelja, klobčič nejasnosti med državo, investitorji ter občinsko strukturo pa so žal zahtevali davek. Prav nedokončani objekt je postal zelo nevaren kraj za druženje mladostnikov. Mestna Občina Koper (MOK), ki je po stečaju Primorja odkupila športni del objekta Solis, po latinsko Sonce, ki je sicer zaščitni znak mesta Koper, pojasnjuje: »Razpis za izbiro izvajalca za dokončanje bazenskega dela bomo objavili v roku enega meseca, dokončanje del pa je predvideno do konca 2018.«

Medtem ko se bodo zapleti na tem nivoju očitno uspešno odvili, je Solis za nekatere osnovnošolce in dijake centralno zbirališče, tja se zatekajo tudi brezdomci in narkomani, ki so prej vedrili v opustošeni tovarni Inde. Uporabniki tovarniških ruševin ob vpadnici v glavno primorsko mesto so, potem ko so se v prejšnjem zbirališču začela gradbena dela, zašli v središče Kopra, med tako imenovane Solisove bazenčke.

Betonski prepadi

V četrtek smo si lokacijo, do katere smo imeli prost dostop – lesene zaščitne deske so namreč ležale vsepovsod – ogledali sami. Srh vzbujajoči sprehod med večmetrskimi betonskimi prepadi, med iztrebki glodavcev, raznovrstnimi smetmi, med katerimi je po betonskih tleh desetine razbitih steklenic, in stopnicami, ki vodijo v temačno globino, iz katere je videti samo umazano vodo, pokaže neprimerno, nevarno okolje za zbiranje otrok. Lahko si predstavljamo, kako bi se končal padec v betonsko luknjo.

Na MOK so nam pojasnili, da so leseno ogrado, ki ščiti dostop do gradbišča, uničili vsaj štirikrat ali petkrat. Kljub več opozorilom, da je vstop v notranjost prepovedan in da je objekt varovan z videonadzorom, je dejstvo, da lahko tja vstopi vsak. Ali se bo iz objekta vrnil in v kakšnem stanju, pa je čisto drugo vprašanje.

»Otroci so opozorjeni, da ne smejo vstopati na tujo lastnino. Gre za vdore, ki jih samostojna investicijska služba MOK sproti prijavlja policiji. Občinski redarji dvakrat na dan izvajajo nadzor v okolici objekta,« pove Maša Kezunovič z MOK, pristojna za odnose javnostjo. Na obhodih je res videti koprske policiste in občinske redarje, ki opravljajo svoje delo, pa vendar se prav tisti najbolj ranljivi, ki iščejo prostor v svetu, proč od odraslih avtoritet, tja vedno znova vračajo. Zanimalo nas je, ali MOK namerava bolje poskrbeti za preprečitev dostopa: »Objekt je znova zavarovan z lesenimi plankami, ki bodo dodatno ojačane. Kmalu bomo začeli tudi dela za dokončanje objekta,« sklene Kezunovičeva.

Koprski ravnatelji proti alkoholu, drogam

Za stališče smo prosili ravnatelja Solisu najbližje Osnovne Šole Koper, profesorja Antona Baloha, in prejeli zelo spodbudno novico, o katerih žal nimamo priložnosti pisati vsak dan. Prosvetnim delavcem je za mlade še kako mar! V prostorih OŠ Antona Ukmarja so se prvič sestali ravnatelji koprskih osnovnih šol. Poleg prof. Baloha, ravnatelja druge največje osnovne šole v Sloveniji oziroma največje v državi po številu učencev v skupnem objektu, OŠ Koper, ki jo obiskuje 945 otrok, Guido Križman, ravnatelj OŠ z italijanskim učnim programom Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper, ravnateljica OŠ Dušana Bordona Semedela Koper Vesna Lavriša ter ravnateljica OŠ Antona Ukmarja Koper Gabrijela Dolinšek.

V skupnem cilju za boljši vsakdanjik mladostnikov so se jim pridružili tudi predstavnik Policijske uprave Koper Branko Soršak ter predstavniki organizacije New Prewent iz Kopra, ki usmerja mlade v zdrav življenjski slog ter ozavešča o škodljivih posledicah uživanja prepovedanih substanc. S pomočjo staršev, ki pri projektu aktivno sodelujejo in morajo vedeti, kje so njihovi otroci v popoldanskem času, so združili znanje, moč in vpliv ter napovedali vojno alkoholu med mladostniki, uživanju nedovoljenih substanc ter zbiranju na prepovedanih, nevarnih krajih, kot so bazenčki Solisa.

Pedagoški delavci bodo po zaključenih sestankih, čakajo jih še trije, sklicali novinarsko konferenco ter pojasnili, kako so delovali, kakšni so cilji in rezultati njihovega truda.

 

Deli s prijatelji