PORODNIŠNICA BO PLAČALA

Šok za porodnico: Prvorojenec hodi? Dobro, drugorojenec ne bo

Objavljeno 26. marec 2015 12.17 | Posodobljeno 26. marec 2015 12.22 | Piše: K. K.

Družina je bolnišnico tožila zaradi hude strokovne napake zdravnika Roberta Likarja, ki je v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez.

Obolela sestra je bila v stiku z novorojenčki (fotografija je simbolična).

POSTOJNA, KOPER – »Ali vaš prvorojenec hodi in se lahko igra? Dobro. Kajti ta otrok tega ne bo mogel.« Tako so po poročanju Dela v postojnski porodnišnici materi sporočili, kakšne posledice bo imel njen drugorojenec zaradi hude, skoraj 15-minutne dihalne stiske med porodom. Koprsko sodišče je po poročanju dnevnika na sodišču razsodilo v prid družini iz Nove Gorice, katere drugorojenec je zaradi zdravniške napake na invalidski voziček priklenjen vse od rojstva, ne more jesti in ne sedeti sam,

Sodišče: V življenju mu je bilo vzeto vse

V obrazložitvi sodbe je med drugim zapisano, da je otrok zaradi zdravniške napake delavcev postojnske porodnišnice utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti, odvisen je od pomoči tretjih, njegovo socialno, delovno in intelektualno udejstvovanje v življenju pa bo skoraj nikakršno. »V življenju mu je vzeto vse, razen morebitnega lastnega zavedanja, zaradi česar bo njegovo trpljenje toliko večje. Vse to pomeni hudo trpljenje tudi za njegova starša in brata,« je med drugim zapisal sodnik. V postojnski porodnišnici, ki med procesom zadeve ni želela komentirati, so vsa ta leta vztrajali, da med porodom niso ravnali v nasprotju s pravili stroke, da pa so se med porodom nesporno zgodili medicinski zapleti, so za medije molčali.

Zavarovalnica Triglav, ki je bila v postopku stranski intervenient, je uveljavljala ugovor, da je škodni postopek že zastaral, a ji sodišče ni pritrdilo. Podatkov o izplačanih odškodninah zaradi zdravniških napak ne razkrivajo. Odškodnino izplačajo v skladu z zavarovalno pogodbo, ki pa lahko vsebuje tudi zneskovne omejitve. To pomeni, da odškodnina, ki jo izplača zavarovalnica, ni nujno enaka celotni vrednosti škode.

ima pa tudi hudo epilepsijo.

Že prvega rodila s carskim rezom

Družina je bolnišnico tožila zaradi hude strokovne napake zdravnika Roberta Likarja, ki je marca leta 2005 v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnim porodom, ter zaradi umanjkanja pojasnitvene dolžnosti. Novogoričanka I. J. je prvega otroka rodila s carskim rezom; drugič pa ji ga porodničar Likar ni hotel opraviti. Koprsko sodišče je po sedmih letih razsodilo v odškodninski tožbi proti Bolnišnici Postojna. Zahtevek je bil vložen na začetku leta 2008, v primeru so se zamenjali štirje sodniki, prvi je odšel med odvetnike, druga sodnica je zanosila in odšla na porodniški dopust, tretja pa je bila zaradi slabega dela s sodniške funkcije razrešena. Odvetnik porodnišnice Miran Škrinjar primera ni hotel komentirati. 

Materi počila maternica

Ga je pa odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj: »Še vedno pravim, da se zdi, da je varoval interes denarja, torej stroške porodnišnice, ne pa interesa matere in otroka, saj je kar naprej govoril o denarju in grozil, da bosta starša za carski rez morala plačati. Otroka so poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez.« Koprski okrožni sodnik Matej Papler je dosodil skupaj približno pol milijona evrov odškodnine, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od marca leta 2008 pa je znesek precej višji. »Odškodnina v višini 400 povprečnih neto plač je ena najvišjih, če ne najvišja dosojena odškodnina pri nas zaradi zdravniške napake do zdaj, a ta denar bo družini omogočil, da bo otrok ustrezno negovan, imel primerne bivanjske razmere v pritličju, zdaj namreč živijo v nadstropju v bloku, ter fizioterapijo in ustrezen invalidski voziček. Vesela sem. Vsaka obravnava je bila za oškodovano družino zelo velik stres, pričakujem pa seveda, da se bo nasprotna stran pritožila, čeprav si zaradi zamudnih obresti, ki se bodo še dodatno kopičile, povzroča škodo,« pravi odvetnica.

Po poročanju Dela je starosta slovenskega porodničarstva Marko Lavrič, ki je sodeloval pri okoli 15.000 porodih in takšnim tožbam staršev načelno ni naklonjen, v tem primeru ocenil, da gre za enega od redkih, pri katerem je utemeljen sum storitve strokovne napake.

Deli s prijatelji