NENAVADEN POJAV

So pri Krškem posneli NLP?

Objavljeno 08. avgust 2014 14.21 | Posodobljeno 07. avgust 2014 21.00 | Piše: Jaroslav Jankovič

Eksplozija pri Rušah še nepojasnjena, ni izključen padec meteorita.

Nenavaden svetlobni pojav na raki pri krškem Foto: Valentina

RUŠE, RAKA – Nebo nad Slovenijo vse bolj utripa v neznani svetlobi, nenavadnih bliskih, odsevih in nikoli pojasnjenih stebrih črnega dima, ki se pojavijo prav blizu naselja, a ne puščajo nobenih sledi. Občanka Rake pri Krškem je pred dnevi posnela nenavaden svetlobni pojav. Očividci, ki so od daleč opazovali neznano svetlobno telo rdečkaste, oranžne barve, so bili začudeni, saj si pojava niso znali razložiti. Pred več kot enim mesecem, 6. julija, je v bližini Ruš hudo počilo. Okoliški prebivalci so začutili, da so se močno zatresla tla. Zakrožile so govorice, da naj bi močan pok v Rušah slišali vse do Maribora, pri čemer bi lahko sklepali, da bi ga povzročil denimo meteorit, ki je padel na zemljo.

Geograf prof. Igor Žiberna s filozofske fakultete nam je sicer povedal, da je tudi sam prek lokalnega Astronomskega društva Orion proučeval ta primer, a je dodal, da pri ruškem poku pogreša predvsem dva elementa: »Meteorit je običajno kamnito telo, ki prileti v atmosfero in pade na zemljo, ob vstopu v atmosfero pa pušča za seboj sled. Hkrati zaradi trenja običajno slišimo žvižg in na koncu močan udar, ko telo pade na zemljo. Teh dveh elementov v ruškem poku nismo zaznali.«

Kamniti kos leti skozi atmosfero s hitrostjo od 30 do 70 km/h: »Odvisno, ali sledi vrtenju Zemlje ali vstopi v atmosfero v nasprotni smeri, kar hitrost več kot podvoji.«

Zadnji veliki meteorit, ki je padel na zemljo in so ga posnele kamere, je bil asteroid (večji meteorit) nad Čeljabinskom, ki je 15. februarja 2013 s hitrostjo 69.000 km/h udaril v bližnje jezero Čebarkul. Zaradi udara in polomljenih stekel na stavbah je bilo ranjenih 1500 ljudi. Ko je vstopil v atmosfero, naj bi bil velik okoli 20 metrov, v jezero je padel kamen velikosti slabega pol metra.

Podobna poročila o ostrem in glasnem žvižgu imamo tudi o seveda veliko manjšem avškem meteoritu, ki je 31. marca 1908 padel na zemljo v bližini vasi Avče, pri čemer je močno prestrašil pastirja, ki naj bi v grozi zbežal domov.

Kamere niso snemale

Pri ruškem poku pa vendarle obstaja problem. Žiberna priznava, da je bila ura osem zvečer, ko naj bi prebivalci slišali pok in začutili tresenje tal: »To pa pomeni, da kamere za nočno spremljanje meteoritov niso mogle posneti ničesar.«

Gasilci in kriminalisti so dolgo iskali morebitne posledice poka, eksplozije: »Iskali smo jamo, sledi poka, a nismo našli ničesar. Poleg tega ni bil nihče poškodovan, zato smo preiskovalno akcijo končali,« nam je povedal Miran Šadl s PU Maribor.

Sicer krožijo govorice, da naj bi šlo za močno eksplozijo, povzročeno s karbidom oziroma acetilenom, ki ga pridobivajo v bližnjem obratu. Če je to res, je bila zares huda eksplozija, saj naj bi se dim vil precej visoko. Nepridipravi pa naj bi za seboj lepo počistili, karbidna eksplozija vendarle pušča sledi, potrebna je velika posoda ipd.

Astrofizikom in drugim vesoljskim navdušencem seveda ne da miru, kaj bi lahko bilo.

Kamere Astronomskega društva Orion niso posnele dveh ključnih zadev, ki bi potrjevali padec meteorita na Ruše. A to seveda še ne pomeni, da ni padel. Tako kot je Vladimir Štibelj našel meteorit pri gradnji ceste ali pa pohodnik Božidar Malovrh med sprehodom mimo Češke koče, tako bo lahko naključni sprehajalec pri Rušah nekoč našel nenavaden kos železa ali kamenine.

Žiberna poudarja, da vseh zagotovo ne najdemo. Kamniti ali železovi delci pa padajo na zemljo vsak dan. Večji le nekajkrat na stoletje: »Veliki do nekaj deset metrov padejo na zemljo vsakih 100 do 1000 let, kosi s premerom en kilometer vsakih 500.000 let itd.«

Glede na nepojasnjen pok oziroma eksplozijo pri Rušah pa bo verjetno še težje pojasniti nenavadni svetlobni pojav na Raki, ki ga je opazila tamkajšnja prebivalka. Poznavalci še tipajo v temi, saj ni oprijemljivega podatka, kaj bi to lahko bilo.

 

Štirje slovenski meteoriti

Po podatkih geologov smo v Sloveniji v zadnjem stoletju našli štiri meteorite. Prvi, železov avški meteorit, je kot rečeno z neba priletel leta 1908. Kamniti je eksplodiral 9. aprila 2009 nad Zgornjesavsko dolino, kamere so ga zaznale, našli so ga mesec pozneje na Mežakli. Novembra istega leta je Vladimir Štibelj pri izgradnji gozdne ceste našel še drug železov kos, ki so ga poimenovali meteorit Javorje.

Kranjčan, pohodnik Božidar Jernej Malovrh je jeseni 2012 blizu Češke koče na Jezerskem našel zanimiv kamen in ga odnesel domov za spomin. Izkazalo se je, da gre za meteorit, se pravi za jezerski meteorit.

 

Deli s prijatelji