ZAHTEVA 50.000 EVROV ODŠKODNINE

Slovenski policist naj bi izjavil: Oni ne lažejo, Bosanci lažejo

Objavljeno 17. april 2017 09.31 | Posodobljeno 17. april 2017 09.33 | Piše: A. L.

»Kot čisto normalen človek sem živel s svojo petčlansko družino. To je imelo katastrofalne posledice. V moji duši. Ta ponižanost, sramota ... Pa ne samo pri meni. Tudi pri moji takrat še mladoletni hčerki.«

Policisti so potrdili včerajšnjo veliko tatvino

LJUBLJANA – Koliko bi vi ocenili v denarju, če bi vam nekdo povzročil sramoto, mučenje in trpinčenje, in to pred vašimi otroki? To naj bi se bilo zgodilo Ranku P. v Ljubljani, ki zaradi domnevno nezakonitega in protipravnega ravnanja od države in policista, ki je interveniral pri njem doma, zahteva 50.000 evrov odškodnine.

Dogodek, zaradi katerega so se v četrtek zbrali na sodišču na naroku, se je zgodil julija 2012. Kot je pred sodnico povedal Ranko P., je nekdo pozvonil pri vratih. Ravno je pral posodo, zato si je moral prej osušiti roke. Takrat je pozvonilo še drugič. Ko je končno prišel do vrat, tam ni bilo nikogar več. Pa je stopil na podest in pogledal po stopnišču ter spodaj videl S. I. in njenega partnerja R. P. Menda sta prišla brez najave. Vprašala ga je, zakaj ne odpira vrat in mu ukazala, naj vrne denar, on pa je odvrnil, da oni dolgujejo njemu več kot 2000 evrov, ki da so mu jih bili vzeli s prevaro. Pravi, da se je S. I. vrnila do stanovanja, on pa se je umaknil v notranjost in za seboj zaprl vrata. S. I. mu je menda grozila, med drugim tudi, da jih bo vse pobila, od jeze udrihala po vratih, nato pa pograbila dežnike, ki so bili ob vratih in močno udarjala po njih, dokler se debelo steklo ni sesulo na koščke. Kolikor je Ranko P. videl, je imela okrvavljeno koleno. Nato je odšla navzdol in dejala svojemu partnerju, naj pokliče policijo. Tej sta dejala, da ju je Ranko P. fizično napadel, da je zelo nevaren in da ima vojni sindrom.


Namerno izzvali konflikt?

Priča I. P. je razkrila, da so v stanovanje prišli zaradi odklopa elektrike. Zanimivo pa je, da so, še preden so šli do Ranka P., najprej obiskali policiste. Prosili so za posredovanje, ker da stranke včasih nočejo odpreti vrat. Pa so jim menda na policiji odvrnili, da ne morejo posredovati, dokler ni konflikta.

Do konflikta je kasneje prišlo in zato se je pojavila tudi policija. Ali je bil namerno izzvan ali ne, pa ne moremo soditi.

 

»Bosanci lažejo«

Ko je policija prišla, se je najprej ustavila pri prijaviteljih. Pogovarjali so se in po besedah Ranka P. dogovarjali, nato pa sta policist in policistka šla po stopnicah k njim v stanovanje. Policist ga je vprašal, kaj se je zgodilo. Povedal je, da so prišli po denar, čeprav da so pravzaprav oni dolžni njemu. Policist naj bi odvrnil, da so mu spodaj povedali drugačno zgodbo. »Potem lažejo,« mu je odvrnil. Takrat pa je menda policist dejal, če citiramo besede Ranka P. s sodišča: »Oni ne lažejo, Bosanci lažejo.« Izrečeno ga je presenetilo, zato je zahteval, naj se mu policist predstavi. Ko je ta naposled le povedal, kdo je, mu je Ranko P. odvrnil, da je torej tudi on Bosanec. Policist je po njegovih besedah zahteval tudi dokumente. Tedaj sta baje iz svojih sob prišla še sin in hči, policist pa je zahteval tudi njune. Vse so preverili, medtem druge strani menda niso. Ranko P. pravi, da se je počutil kot največji kriminalec in zločinec. V stanovanje je takrat vstopil še električar. Ranko P. je zahteval, naj zapusti stanovanje, a tega ni storil. Tudi policist mu ni preprečil vstopa. Električar je enostavno snel števec in odklopil elektriko. Čez čas so nestanovalci zapustili stanovanje, pogovor policistov in druge strani pa se je bojda nadaljeval pred hišo. Na koncu je Ranko P. odšel v stanovanje. »Nisem mogel verjeti, da se to dogaja v pravni državi,« je dejal. Nato so mu odklopili še plin in vodo. »Kot čisto normalen človek sem živel s svojo petčlansko družino. To je imelo katastrofalne posledice. V moji duši. Ne samo pri meni. Ta ponižanost, sramota ... Tudi pri moji takrat še mladoletni hčerki,« je povedal na sodišču.

Policist ga ni gledal v oči

Za Rankom P. je pred sodnico prišel policist ljubljanske policijske postaje Ljubljana Moste S. B., ki naj bi bil dejal, da Bosanci lažejo. Povedal je, da je bil tistega julijskega dne do Ranka P. napoten zaradi spora. Opravil je razgovore in ugotovil, da je šlo za kršitev javnega reda in miru (JRM). Naloge je napisal Ranku P., njegovemu sinu in ženski, ki naj bi bila razbila steklo. Potrdil je, da je v stanovanje, medtem ko je bil v njem on, vstopil tudi električar.

Ranko P., ki se na sodišču zastopa sam, je dobil možnost policistu zastaviti vprašanja. Pri tem pa ga je sodnica večkrat prekinila. Včasih zaradi komentiranja, včasih zaradi lastnega izpovedovanja, od njega pa je zahtevala, da postavlja jasna vprašanja. Očesnega stika med policistom S. B. in Rankom P. ni bilo veliko. Policist je gledal predse, v smeri sodnice, medtem ko je Ranko P. gledal vanj. Med drugim je policist pred sodnico izpraševalcu Ranku P. v nekem trenutku dejal, naj ne postavlja neumnih vprašanj. Ranko P. je policistu očital arogantnost in na to opomnil tudi sodišče.

Policistka v bran kolegu

Policistka S. K., ki je posredovala skupaj s policistom S. B., je povedala podobno zgodbo kot njen takratni službeni partner. Povedala je, da so posredovali zaradi spora zaradi neplačevanja računov. Opravili so razgovore, najprej pred hišo, potem pa še v stanovanju, kjer je opazila razbito steklo na vratih. Da bi od njenega policijskega partnerja Ranko P. zahteval, naj se mu predstavi, se ne spomni. Tudi o veroizpovedi po njenem mnenju niso govorili. Obnašanje kolega policista ob intervenciji je ocenila za korektno.

Pred sodnico je bil poklican tudi električar Elektra Ljubljana. Dejal je, da se tožnika spomni: v službi je dobil nalog, da mora odklopiti elektriko. Pojasnil je, da je vstopil ob pomoči policije, saj drugače niso mogli priti v stanovanje. Tudi on je ravnanje policistov ocenil za korektno. Zakaj je smel vstopiti v najeto stanovanje, če mu je najemnik to prepovedoval? Ker sta bila tam policista in ker je to dovoljeval lastnik nepremičnine, ki je bil takrat na dvorišču pred stavbo.

Glavna obravnava se je preložila, nadaljevali pa bodo zaslišanje preostalih predlaganih prič.

Deli s prijatelji