NEKATERI DELAJO

Slovenski obveščevalci stavkajo. Kdo pazi na našo državo?

Objavljeno 06. december 2017 21.30 | Posodobljeno 06. december 2017 21.30 | Piše: STA, Ma. M.

Zaposleni v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji stavkajo.

LJUBLJANA – Zaposleni v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) stavkajo. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), se je sindikat agencije z njo odločil uveljavljati zahteve, povezane s statusom in z vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Z vodstvom sicer iščejo ustrezno rešitev.

Podrobnosti o zahtevah sindikata niso razkrili, so pa zagotovili, da si vodstvo in sindikat agencije prizadevata za tvoren dialog in čimprejšnjo ustrezno rešitev.

Agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je sicer ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena, so za pojasnili v Ukomu.

Stavkajo že od prejšnjega tedna?

Navedli so še, da je s stavko seznanjena tudi vlada, medtem pa niso odgovorili na vprašanja o tem, koliko zaposlenih sploh stavka in od kdaj. Po navedbah spletnega Reporterja naj bi stavka namreč trajala že od preteklega tedna.

Portal Siol pa je za komentar prosil obrambna strokovnjaka. Za Klemna Grošlja je stavka v Sovi nekaj nepredstavljivega in unikatnega ter znak tega, da je obveščevalna služba očitno v popolnem razsulu. Iztok Prezelj pa je opozoril, da je treba obveščevalce, operativce in analitike tovrstnih služb dobro finančno nagrajevati. Ker so ti profili v evropskih državah umeščeni v sistem javne uprave, pa je stanje nekoliko paradoksalno.

Deli s prijatelji