V TUJINI

»Slovenski« Nori bi zdravljenje krilo obvezno zavarovanje

Objavljeno 07. februar 2013 21.50 | Posodobljeno 07. februar 2013 21.50 | Piše: M. U.

Otrok ima pri zdravljenju v tujini vedno pravico do spremstva staršev.

Žaganje prsnega koša

LJUBLJANA – Poročali smo o pretresljivi zgodbi iz Hrvaške o hudo bolni petletni deklici Nori Šitum, ki ji hrvaški zdravniki ne morejo več pomagati. Potrebno zdravljenje ji lahko nudijo le v pediatrični bolnišnici v Filadelfiji, kjer pa to stane vrtoglavih 420.000 evrov. A kot da to ne bi bilo dovolj, so stroški zdravljenja zaradi nujnih dodatnih preiskav še narasli. Dekličini starši sami nimajo dovolj denarja, da bi zdravljenje plačali.

Hrvaška javnost se je ob tem zganila in začela zbirati denar, Norina mama je ustanovila podporno skupino na facebooku. A čas ni zaveznik male Nore. Vse je torej odvisno od tega, ali bodo na Hrvaškem pravočasno zbrali dovolj denarja za pot in operacijo v ZDA.

V Sloveniji bi zdravljenje v tujini plačala država

Kot so za Slovenske novice povedali v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), imajo pri nas zavarovane osebe iz obveznega zdravstvenega  zavarovanja pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, hkrati pa se zaradi zdravljenja oziroma pregleda v drugi državi utemeljeno pričakuje ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja. Preden se v ZZZS odločijo za plačilo zdravljenja v tujini, pridobijo mnenje ustrezne klinike. Ob upoštevanju tega mnenja in na podlagi zdravstvene dokumentacije in morebitnega osebnega pregleda zavarovane osebe pristojni zdravnik ZZZS odloči o napotitvi na zdravljenje v tujino.

Otrok ima vedno pravico do spremstva staršev

Pri napotitvi na zdravljenje v tujino pa pristojni zdravnik odobri tudi trajanje zdravljenja in spremstvo zavarovanca. Če je na zdravljenje torej napoten otrok do 18. leta starosti, ima na potovanju in med zdravljenjem vedno pravico do spremstva enega od staršev.

Deli s prijatelji