MARIBOR

Slovenski Metulji
 ropajo po svetu

Objavljeno 07. julij 2011 21.15 | Posodobljeno 08. julij 2011 00.05 | Piše: Aleš Andlovič

Avtor kriminalnega omrežja Metulji naj bi bil 21-letni Slovenec Aljoša Borković

Blok v Banjaluki, v katerem je v zadnjem obdobju živel Aljoša Borković
MARIBOR – Odkritje štajerskega hekerja z računalniškim imenom Iserdo, ki ga ljudje v normalnem življenju poznajo pod meščanskim imenom Matjaž Škorjanc iz Orehove vasi pri Mariboru, je agente ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI menda zelo razveselilo. Menili so, da so iztrebili in dokončno ustavili delovanje mednarodnega kriminalnega združenja Mariposa, ki mu je uspelo okužiti več kot 13 milijonov računalnikov po svetu. Kako pomemben člen je štajerski računalniški genij, dokazuje tudi to, da so Američani slovensko ministrstvo za pravosodje zaprosili za izročitev Matjaža Škorjanca. Čeprav so člani španske skupine, ki jim je slovenski heker razvil virusni program, morali položiti orožje, pa se ropanje bančnih računov in drug spletni kriminal še zdaleč nista ustavila.

Ameriški strokovnjaki so v začetku letošnjega leta odkrili nov botnet (domače rečeno omrežje) s slovenskim imenom Metulji. Izvedeli smo, da naj bi bil avtor programa, ki mu je samo v nekaj mesecih uspelo okužiti računalnike v najmanj 172 državah, spet Slovenec. Ideja je bila podobna, kot jo je razvil mladenič iz Orehove vasi. Program je prek omrežja vdiral v druge računalnike in se tako dokopal do podatkov o bančnih karticah in drugih osebnih podatkov. Poznavalci razmer ocenjujejo, da je omrežje Metulji celo za dvakrat preseglo razsežnosti Maripose in okužilo več kot 25 milijonov računalnikov po vsem svetu. Avtor omrežja naj bi bil izpopolnil hekersko različico programske opreme butterfly bot kit, s katero je bilo narejeno tudi svetovno znano omrežje Mariposa in naj bi ga razvil prav Matjaž Škorjanc. Toda Metulji naj bi se širili izključno prek USB-ključkov, ki so med vsakdanjimi uporabniki računalnikov postali nepogrešljiv pripomoček.

Razsežnost omrežja Metulji je znova priklicala ameriške agente FBI. Ti so začeli razvijati klobčič in prišli do dveh administratorjev omenjenega omrežja. Ena sled jih je vodila prek upravitelja slovenskega serverja v deželo na južni strani Alp, druga je kazala na vpletenost ljudi iz BiH. Kmalu so v Banjaluki prijeli tudi dva golobrada mladeniča: 21-letnega Aljošo Borkovića in nekaj let starejšega Darka Malinića. Naši dobro obveščeni viri pravijo, da naj bi se Borković pred dobrima dvema letoma v Banjaluko preselil prav iz Slovenije, kjer naj bi se naučil vsega računalniškega znanja, legalnega in nelegalnega. Razvil naj bi omrežje Metulji in izpraznil kar nekaj transakcijskih računov po vsem svetu – med drugim tudi na slovenskih bankah.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Slovenski policisti o tem molčijo, a smo kljub vsemu izvedeli, da naj bi z Interpolom in agenti FBI usmerjali akcijo
Deli s prijatelji