STRES TEST

Slovenska Volksbanka krepko nad pragom, mama pod

Objavljeno 18. julij 2011 16.05 | Posodobljeno 18. julij 2011 16.05 | Piše: A. L.

Testi niso upoštevali ukrepov, ki jih je banka že samoiniciativno pripravila, pravijo v Volksbanki

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – »V primeru, da bi bila testirana tudi banka Volksbank, d. d., bi ustreznost po naših ocenah znašala 8,5 odstotka, kar pomeni, da je banka visoko kapitalsko ustrezna.« Tako so danes sporočili iz slovenske Volksbanke. Dodajajo, da ima lokalna banka Volksbank bilančno vsoto (na dan 30. junija letos) v višini 1019 milijard evrov. Kazalnik kapitalske ustreznosti znaša (na dan 31. marca letos) 12,19 odstotka.

Stres test ne vpliva na poslovanje slovenske Volksbanke

»Volksbank AG Dunaj (v nadaljevanju VBAG) je po izračunih stres testov (Evropska bančna agencija) zgrešila mejno številko pet odstotkov kapitala TIER I za 0,47 odstotne točke,« so danes sporočili iz slovenske Volksbanke. Dodajajo, da so bili stres testi izvedeni 30. aprila letos in niso upoštevali ukrepov, ki jih je VBAG že samoiniciativno pripravil po tem datumu za še dodatno kapitalsko krepitev banke. Ta, kot pišejo, znaša trenutno 13 odstotkov. Nadzorne institucije so tudi že potrdile, da so ukrepi, ki jih je pripravil VBAG, niso pa bili upoštevani pri izračunih stres testov, zadostni. V nobenem primeruv stres test ne vpliva na samo poslovanje banke Volksbank, d. d., v Sloveniji.

Banka Volksbank je sicer lani ustvarila štiri milijone evrov dobička (pred davki). Za letos, glede na poslovanje v prvi polovici leta, pa pričakujejo podoben poslovni izid kot lani (med tri in štiri milijone evrov dobička).

Deli s prijatelji