DVOLIČNOST PA TAKA

Slovenska vlada hitro pozabila na Gadafija

Objavljeno 20. julij 2011 16.22 | Posodobljeno 20. julij 2011 16.45 | Piše: Mo. S.

Upajo, da tranzicijski svet ne bo ukrepal s pomočjo nasilja nad nedolžnimi

Pahorjeva vlada želi stopnjevati pritisk na Moamerja Gadafija

LJUBLJANA – Vlada RS je na seji sprejela sklep, s katerim naša država priznava Nacionalni tranzicijski svet (NTS) kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva do vzpostavitve začasne vlade.

Pričakujejo upoštevanje človekovih pravic

Slovenija spremlja vlogo NTS v razvoju konflikta v Libiji, zlasti kar zadeva zaščito tamkajšnjega prebivalstva in zadovoljevanja humanitarnih, socialnih, ekonomskih in upravnih potreb. Na ministrstvu za zunanje zadeve pričakujejo, da se bo NTS pri svojem delovanju izogibal povračilnim ukrepom in kršitvam človekovih pravic, na podlagi dozdajšnjega delovanja pa sklepajo, da se bo izkazal za kredibilnega zastopnika demokratičnih teženj Libijcev.

Pot do nove demokratične Libije

S priznanjem legitimnosti želi Slovenija prispevati k stopnjevanju mednarodnega političnega pritiska na Moamerja Gadafija, da ta odstopi in omogoči začetek nove Libije.

Vse skupaj je precej dvolično, če se le spomnimo, kako velike upe je Slovenija polagala v Libijo in režim, ki ga zdaj pomaga rušiti. Ni še tako daleč, ko so se obetali prav libijski naftni cekini za zaprtje finančne luknje pri gradnji dvorane Stožice. Obračuni v Libiji pa so pomagali pokopati tudi SCT, ki je ostal brez megaposla.

Z okrepljeno podporo bo NTS lahko uspešneje vodil politični proces do oblikovanja začasne vlade, ki bo utrla pot ustavnim spremembam in demokratičnim volitvam, še dodajajo na ministrstvu.

Libijcem tudi humanitarna pomoč

Sklep o priznanju NTC bo sogovornikom v Libiji prenesla državna sekretarka Dragoljuba Benčina, ki bo v Bengaziju v splošni bolnišnici predala humanitarno pomoč Slovenije v obliki zdravil in sanitetnega materiala v znesku 26.000 evrov.
Deli s prijatelji