ZADOVOLJNI

Slovenska središča mirna – dovolj snega in turistov

Objavljeno 17. februar 2013 11.34 | Posodobljeno 17. februar 2013 11.34 | Piše: D. P., STA

V slovenskih smučarskih središčih so trenutno zadovoljni z obiskom.

Kranjskogorsko smučišče.

LJUBLJANA – V smučarskih središčih v Kranjski Gori, na Rogli, Golteh in Mariborskem Pohorju so zadovoljni z dosedanjim potekom smučarske sezone. Kot so pojasnili v Kranjski Gori, imajo letos 15 odstotkov več smučarjev kot lani. Lanska sezona na tem smučišču je bila sicer zaradi pomanjkanja naravnega snega najslabša v zadnjih 12 letih.

Več kot 116.000 smučarjev

V letošnji sezoni so v Kranjski Gori, kjer imajo trenutno okoli 130 centimetrov naravnega in kompaktnega snega, tako našteli več kot 116.000 smučarjev, od tega je 75 odstotkov domačih in 25 odstotkov tujih smučarjev.

»Če bo smučarska sezona potekala do konca marca, bomo zadovoljni. Upamo, da bo sezona boljša od lanske za 10 odstotkov. Zavedati se je treba, da se velika gospodarska kriza odraža tudi na številu obiskovalcev na slovenskih smučiščih,« so še povedali v Kranjski Gori.

V Unior turizmu Zreče pa navajajo, da se je zimska sezona 2012/13 na Rogli zaradi ugodnejših vremenskih pogojev začela prej kot lani. Od začetka letošnje smučarske sezone so našteli okoli 100.000 smučarjev, kar je nekoliko več kot v lanski sezoni.

Hrvati in Madžari

Tudi na Rogli, na kateri imajo do 1,5 metra naravnega in tehničnega snega, še vedno smuča največ slovenskih smučarjev, saj je njihov delež v celotnem kolaču smučarjev na tem smučišču 60-odstoten. Med tujimi smučarji so najpogostejši Hrvati in Madžari. Smučarska sezona na Rogli naj bi potekala do 7. aprila.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju imajo meter naravnega in kompaktnega snega, do zdaj pa so našteli že več kot 60.000 obiskovalcev. Zaradi ugodnih snežnih in vremenskih razmer v letošnji sezoni so tudi v tem smučarskem središču z dosedanjim potekom smučarske sezone bistveno bolj zadovoljni kot z lansko sezono. Na smučišču prav tako prevladujejo domači smučarji, smučarsko sezono pa bodo predvidoma zaključili konec marca.

Financiranje po novem

Omenjena smučišča si obetajo tudi večji izkupiček med zimskimi počitnicami, ki so letos spet razdeljene na dva tedna. Za zimske počitnice so tako pripravili posebne programe z dodatnimi ugodnostmi.

Po napovedih generalnega direktorja za turizem na gospodarskem ministrstvu Marjana Hribarja se bodo po koncu sezone sestali s slovenskimi žičničarji, predstavniki občin in turističnih zvez, pogovarjali pa se bodo o novem modelu financiranja smučarske infrastrukture.

Deli s prijatelji