ANALIZE

Slovenska jajca še nevarna? To pravi uprava za varno hrano

Objavljeno 22. december 2017 16.15 | Posodobljeno 22. december 2017 16.16 | Piše: STA, A. K.

Zadnje laboratorijske analize kažejo, da v slovenskih jajcih ni prisoten insekticid fipronil.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Uprava za varno hrano je v drugi polovici leta odvzela vzorce jajc pri vseh registriranih nosilcih dejavnosti, ki oddajajo jajca, in snov odkrila v jajcih štirih. Naknadni izvidi so po ustreznih ukrepih pokazali, da jajca ne vsebujejo več fipronila.

Uprava je avgusta opravila posebni nadzor nad jajci, jajčnimi proizvodi za uporabo v živilski industriji in jajčnimi izdelki, kjer niso ugotovili prisotnosti fipronila, prav tako tudi nobene od ostalih analiziranih aktivnih snovi, so sporočili iz uprave.

Več preiskav

Na predlog Evropske komisije so pozneje izvedli še en poseben monitoring potencialne prisotnosti akaricidov (sredstev za zatiranje pršic) v jajcih in mesu perutnine. Odvzeli so 27 vzorcev jajc in dva vzorca mesa kokoši nesnic, ki so jih testirali na 58 različnih substanc.

Med preiskanimi vzorci so v jajcih dveh nosilcev živilske dejavnosti potrdili prisotnost fipronila, zato so se odločili za dodatni nadzor vseh registriranih rej, ki jih letos še niso vzorčili. V okviru dodatnega nadzora so odvzeli 104 vzorce jajc.

Tudi v okviru tega nadzora so pri dveh nosilcih živilske dejavnosti potrdili prisotnost fipronila. Ugotovljene vrednosti so bile primerljive s tistimi iz predhodnega monitoringa, zato nova hitra ocena tveganja ni bila potrebna. Ocena tveganja je pokazala, da jajca, pri katerih so ugotovili prisotnost fipronila, ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi.

Nadzor se bo nadaljeval

Dva rejca sta potem začasno umaknila jajca s trga in nista več oddajala kokoši nesnic za prehrano ljudi. Naknadne analize so pokazale, da fipronil ni več prisoten, zato je bil promet z jajci in s kokošmi potem ponovno sproščen.

Uprava za varno hrano bo nadzor nad prisotnostjo nedovoljenih akaricidov v jajcih nadaljevala tudi v letu 2018.

Deli s prijatelji