NAPOVEDI

Sloveniji grozi močnejši potres?

Objavljeno 25. november 2015 11.40 | Posodobljeno 25. november 2015 11.40 | Piše: D. P.

V Sloveniji imamo okoli 30 potresov na mesec, ki so večji od magnitude 1, tistih, večjih od magnitude 2, pa okoli 30 na leto.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v okolici Ilirske Bistrice ob 22.37 zabeležili šibek potresni sunek.

LJUBLJANA – Včeraj je Agencija RS za okolje (urad za seizmologijo in geologijo) zabeležila kar štiri potrese. Nekaj po osmi zvečer je treslo v okolici Brežic, med 9. in 10. uro zjutraj pa so se zvrstili trije potresi z žarišči v okolici Topolšice, Borovnice in Brežic. Intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Novembra je Slovenijo kar nekajkrat streslo, najmočneje v začetku meseca – magnituda 4,8.image

»Podobne roje smo imeli pred leti v Postojni in v bližini Naklega na Gorenjskem. Povzroča jih po navadi lubrifikacija preloma, posledica povišane napetosti v plasteh, ki podzemno vodo silijo navzgor. Posebno so pogosti v vulkanskih območjih, ki pa jih pri nas v teh krajih ni. Imamo pa v Sloveniji več toplic in so torej roji verjetno posledica hidrogeoloških danosti v okolici aktivnih prelomov. Roji potresov so lahko tudi napovedovalci močnejšega potresa, vendar je tu statistika izredno skopa in tega ob pomanjkanju drugih spremljajočih pojavov ne moremo jemati z zadostno mero zanesljivosti,« je lani za Slovenske novice povedal geolog in seizmolog Peter Suhadolc.

V Sloveniji imamo okoli 30 potresov na mesec, ki so večji od magnitude 1, tistih, večjih od magnitude 2, pa okoli 30 na leto.

Deli s prijatelji