POSTOPEK SE NADALJUJE

Slovenija še ne priznava Palestine

Objavljeno 21. december 2017 17.38 | Posodobljeno 21. december 2017 17.39 | Piše: STA, A. K.

Vlada je danes soglasno sprejela sklep, da nadaljuje postopek priznanja Palestine kot neodvisne in samostojne države, je danes po redni seji vlade pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. Izrazil je pričakovanje, da bo postopek končan do marca ali aprila prihodnje leto.

ZDA so že sprejele odločitev o zaustavitvi denarnih prispevkov za Unesco in tako za november ne bodo nakazale predvidenih 80 milijonov dolarjev

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da bo na prvi redni seji odbora državnega zbora za zunanje zadeve seznanil poslance z odločitvijo vlade. »Prepričan sem, da bo državni zbor sprejel to odločitev, saj vse koalicijske stranke stojimo za temi sklepi,« je dejal Erjavec. Odbor državnega zbora se bo na redni seji prvič sestal predvidoma sredi januarja.

Vlada je danes sprejela tudi sklep, da bo Erjavec do zaključka postopka vzdrževal stike s tistimi članicami Evropske unije, ki se nagibajo k priznanju Palestine. Minister je med drugim omenil Irsko in Belgijo. Erjavec bo moral z odločitvijo o nadaljevanju postopka seznaniti tudi visoke predstavnike Izraela ter jim pojasniti razloge vlade.

V okviru nadaljevanja postopka bodo morala vsa ministrstva seznaniti ministrstvo za zunanje zadeve in premierja Mira Cerarja o posledicah in učinkih nadaljevanja postopka priznanja Palestine.

Erjavec je sicer danes opozoril, da je bila nedavna poteza ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, na neki način kršitev resolucije ZN, ki določa, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema. Ameriška odločitev je »sprožila veliko nemira in nezadovoljstva«, je dejal.

Minister je še spomnil, da je v preteklih nekaj letih že več članic EU priznalo Palestino kot samostojno državo, med njimi Francija, Portugalska in Španija.

Deli s prijatelji