VARČEVALCI

Slovenija še danes ob nekaj sto milijonov?

Objavljeno 16. julij 2014 14.43 | Posodobljeno 16. julij 2014 14.51 | Piše: STA, P. J.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu bo danes ob 16. uri razglasilo sodbo, neuradno pa je že slišati, da je Slovenija tožbo izgubila.

Evropsko sodišče v Strasbourgu je razsodilo v korist dveh tožnikov

LJUBLJANA – Neuradno je slišati, da Sloveniji s pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu v zadevi Ališić in drugi, treh varčevalcev iz BiH, ki so tožili pet držav naslednic nekdanje Jugoslavije zaradi starih deviznih vlog, ni uspelo.

Kot poroča novinar Dela Miha Jenko na twitterju, gre še le za vprašanje, kako visoka bo odškodnina. Govora je o več sto milijonih evrov. Sodišče je napovedalo, da bo uradno sodbo razglasilo danes, ob 16. uri. Odločitev velikega senata bo dokončna.

Neuspešno dokazovanje?

Čeprav je Slovenija glede na predložene dokaze pričakovala ugodno rešitev, kot kažejo neuradne informacije, ne bo tako. Sloveniji naj ne bi uspelo dokazati, da gre v primeru varčevalcev za vprašanje nasledstva, ki bi ga bilo treba rešiti med naslednicami nekdanje SFRJ. Pri teh trditvah vztraja tudi Srbija.

Sodišče je o zadevi prvič odločilo 6. novembra 2012 in izdalo pilotno sodbo, v kateri je ugotovilo, da sta Slovenija in Srbija tožnikom kršili pravico do varstva premoženja in učinkovitega pravnega sredstva. Na sodišču v Strasbourgu je sicer vloženih več kot 1650 podobnih tožb, ki zadevajo prek 8000 tožnikov. Pri teh primerih pa naj ne bi šlo le za tožbe proti Sloveniji, vendar proti vsem republikam nekdanje SFRJ.

Kmalu bo jasno

Sedemnajstčlanski veliki senat bo razsodbo javno razglasil ob 16. uri, nato pa jo bo objavil v pisni obliki. Odločil bo o tožbi treh v Nemčiji živečih varčevalcev iz BiH, ki so leta 2005 tožili BiH, Hrvaško, Srbijo, Slovenijo in Makedonijo zaradi nezmožnosti dviga svojih deviznih vlog v nekdanji podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli.

Če Slovenija primer izgubi, lahko breme doseže vsaj 230 milijonov evrov, so včeraj poročale Finance. Na ministrstvu za finance pa pravijo, da zadeve, dokler ne prejmejo sodbe, ne morejo komentirati. Leta 2012 je Slovenija na prvi stopnji primer izgubila, tako kot Srbija. Evropsko sodišče za človekove pravice je Sloveniji naložilo, da v šestih mesecih sprejme ukrepe za poplačilo trojice, vendar je Slovenija vložila pritožbo zoper tožbo na veliki senat, ki je začel obravnavo na novo.

 

Deli s prijatelji