NERAZVITI

»Slovenija je nemška kolonija«

Objavljeno 24. februar 2013 18.10 | Posodobljeno 24. februar 2013 18.10 | Piše: A. K.

V takšni skupnosti nismo pomembni, pravi Rastko Močnik.

Močnik je pojasnil, da EU deluje po kolonialnem načelu.

BEOGRAD – Slovenski sociolog Rastko Močnik je kot gost na srbski RTS spregovoril o aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, ki jo je označil za nerazviti jug Evrope in primerjal s Španijo, Portugalsko in Grčijo. 

Slovenija nepomembna

Pojasnil je, da EU deluje po kolonialnem načelu, v katerih imajo razvite države, kot so Nemčija, Francija in skandinavske države, privilegiran pristop do sredozemskih držav, in dodal, da je Slovenija pravzaprav nemška kolonija.

»Samo poglejte statistiko. Naš pomembni zunanjetrgovinski partner je Nemčija, toda izmenjava je neenaka. To pomeni, da se vrednost proizvodnje seli iz Slovenije v Nemčijo,« pravi Močnik, ki je EU označil za nenadzorovano demokracijo. Povedal je še, da Slovenija v takšni skupnosti ni pomembna politična sila.

Smo podizvajalci mednarodnih družb

»Država, ki ima dva milijona prebivalcev in šibko industrijo ter ekonomijo, ki je propadla v zadnjih 15 letih, v Bruslju ne more imeti bistvene besede. Slovenija je postala podizvajalec velikih mednarodnih družb s sedežem v Nemčiji ali Franciji,« je v intervjuju povedal Močnik, ki pravi, da bo prej ali slej prišlo do spora med razvitimi državami s presežkom kapitala in državami, ki tega nimajo.

Po njegovem mnenju EU povzroča težave, ki jih ni sposobna rešiti, kar vodi v upor ljudstva. Izhod iz finančne krize vidi v nadzoru finančnega trga, za kar je po njegovih besedah potreben močan in globalen akter, kar pa EU trenutno ni. 

Deli s prijatelji