GORI 10 LET

Slovenec, ki je za papeža izumil solarno svečko

Objavljeno 05. avgust 2011 09.32 | Posodobljeno 05. avgust 2011 10.08 | Piše: Gordana Possnig

Zaradi pozitivnega odnosa do okolja je izdelal ekološko svečo, ki ne ugasne

Različni stekleni unikati

Slovenci smo znani po tem, da na leto kupimo veliko sveč, ki jih nosimo na grobove svojih najbližjih. Po podatkih jih na leto porabimo približno 30 milijonov. Uporabljamo predvsem parafinske, v zadnjem obdobju so postale popularne tudi elektronske. Množično kupovanje je značilno zlasti za 1. november, ko ljudje kar tekmujejo, na katerem grobu jih bo gorelo več.

Ko je Slovenjgradčan Matijaž Gostečnik, sicer znan slovenski izumitelj in izdelovalec izdelkov iz taljenega stekla, skozi leta opazoval vse te sveče, ki so potem romale v smeti in onesnaževale okolje, se je odločil, da bo poskušal narediti ekološko svečo, ki bo dolgo gorela. S svojo inovacijo plamena, ki nikoli ne ugasne, poskuša nadomestiti tako navadne kot elektronske sveče. Željo po novi sveči, ki bo gorela več let, je začel uresničevati v laboratoriju, kjer ima tudi posebno peč, v kateri izdeluje steklene izdelke. V 90. letih preteklega stoletja je tako izdelal prvo solarno lučko, nato pa se je posvetil izdelovanju izdelkov domače in umetne obrti, in sicer iz stekla. »Sodeloval sem z različnimi umetniki, kot je znan likovni umetnik Klavdij Tutta. Izdeloval sem različne modne dodatke, izdelke za slovensko promocijo in protokolarne izdelke,« navdušeno pripoveduje in poudarja, da je po duši že dolga leta ekolog.

Papežev navdih


Prvo solarno lučko je izdelal že pred 17 leti. »Vedel sem, da je to prava pot, čeprav v tistih časih 90 odstotkov ljudi še sploh ni vedelo, kaj je solarna energija. Prva lučka je bila iz keramike, naredil pa sem jo kot spominsko darilo za prvi papežev obisk v Sloveniji leta 1996. Vmes sem delal tudi različne druge izdelke in se znova vrnil k izdelovanju solarne nagrobne sveče. Ta je bila najprej narejena kot rokodelski izdelek v steklu, potem sem ji v postopku razvoja dodal stekleno ohišje. Izdelane so zgolj iz stekla in solarnih celic, so popolnoma razgradljive, ob tem pa še neuničljive. Moje sveče se od elektronskih, ki imajo v vložkih baterije, razlikujejo po tem, da je modul v svečki hermetično zaprt. Ob tem pa nadomesti 120 sveč, ki jih ljudje zavržejo v vsem življenju. Polnijo se s svetlobno energijo, ne obremenjujejo okolja in ob izpostavljenosti svetlobi gorijo nepretrgoma dolga leta. Rad bi povedal, da obremenitev okolja s parafinsko svečo ni tolikšna kot z elektronskimi svečami – njihovo dotrajanje pomeni ekološko katastrofo. Ko ugasne, jo namreč ljudje zavržejo v celoti,« pojasnjuje Matijaž, ki se ob tem zaveda, da solarnih sveč v kratkem še ne bo mogel izdelovati serijsko.

Neuničljive in neškodljive

»Moje sveče se od elektronskih, ki imajo v vložkih baterije, razlikujejo po tem, da je modul v svečki hermetično zaprt. Ob tem pa nadomesti 120 sveč, ki jih ljudje zavržejo v vsem življenju. Polnijo se s svetlobno energijo, ne obremenjujejo okolja in ob izpostavljenosti svetlobi gorijo nepretrgoma dolga leta.«

Deli s prijatelji