DRAŽBA

Slovenci po impresioniste v Trst

Objavljeno 06. december 2015 09.57 | Posodobljeno 06. december 2015 09.57 | Piše: M. R.

Tržaška avkcijska hiša Stadion je v petek na dražbi ponudila več kot 100 del slovenskih umetnikov, ki so jih pokupili slovenski kupci.

Dražitelj s pomočnikoma, v ozadju visita najdražji sliki: Groharjevi kozolci in Pilonov Pogled čez most. Foto: Jože Suhadolnik

Glavni jezik petkove popoldanske dražbe v poslopju avkcijske hiše Stadion nasproti tržaške marine je bila slovenščina. Večina ljudi v nabito polni dvorani je bila tokrat iz Slovenije, zato je bilo to razumljivo. Prišli so kupovat dela znanih slovenskih slikarjev, najvišjo ceno, 90.000 evrov, je za Groharjeve kozolce odštel neznani kupec, ki je dražil po telefonu, ponujali pa so tudi dela drugih impresionistov in pomembnih slovenskih slikarjev. Večina jih je prišla iz zasebne zbirke Vanje Lokarja, tržaškega poslovneža, ki je letos poleti poskrbel, da je na Trgu Oberdan vrata lahko odprla javna ustanova, v kateri govorijo slovensko. Za 640.000 evrov je namreč kupil prostor, v katerem je zdaj slovenska knjigarna.

Uspeh Narodne galerije

Za tržaško avkcijo je bilo toliko zanimanja, da so imeli poleg dražitelja polne roke dela trije pomočniki. Ti so kupce, ki se niso želeli pokazati na dražbi, po telefonu obveščali, kako raste cena del, za katera so se potegovali. Kdo je bil tisti, ki je za 47 krat 68 cm veliko olje na platnu, na katerem so upodobljeni kozolci, odštel 90.000 evrov, h katerim je treba prišteti še 24-odstotno provizijo dražbene hiše, morda ne bomo kmalu izvedeli. Drugo najvišjo ceno je na dražbi dosegla slika Vena Pilona Pogled čez most (72.000 evrov), tretjo pa Konjički Zorana Mušiča (68.000 evrov), obe kupljeni po telefonu.

Zato pa smo že včeraj izvedeli, da bomo lahko dve Mušičevi sliki, avtoportret iz leta 1946 (kupljen za 21.000 evrov) in portret žene Ide iz leta 1952 (13.000) ter delo tržaške slikarke Elde Piščanec Dekle v profilu (7500), ki so jih prav tako prodali kupcu, ki je dražil po telefonu, že kmalu občudovali v Ljubljani. Narodni galeriji je namreč uspelo prepričati ministrstvo za kulturo, da je to kljub pomanjkanju denarja sijajna priložnost za nakup pomembnih del. Denar se je tako na srečo vendarle našel in konec januarja bo v prenovljeni stavbi naše osrednje galerije Dekle v profilu že del stalne zbirke, Mušičevi sliki pa bosta na ogled od maja, ko bodo v Narodni galeriji odprli stalno zbirko njegovih del (donacija njegove nečakinje Vande Mušič). Obe bosta več kot sijajna dopolnitev zbirke. Nakup je skupaj s provizijo stal več kot 51.000 evrov. To so verjetno edine umetnine z dražbe v petek, ki bodo na ogled javnosti, saj so večino drugih (neprodanih je ostalo le nekaj več kot deset ponujenih umetniških del) kupili zasebni zbiralci, galeristi in ljubitelji umetnosti, ki jim za dela slovenskih umetnikov ni težko plačati več deset tisočakov. V tržaški avkcijski hiši so zelo zadovoljni z izkupičkom, saj se je prodaja že prvi dan približala milijonu evrov. 

Deli s prijatelji