PROTESTIRANJE

Sindikat policistov dal košarico Štruklju

Objavljeno 01. december 2014 12.02 | Posodobljeno 01. december 2014 12.02 | Piše: Mo. S.

Predsednik SPS Zoran Petrovič pravi, da Konfederacijo sindikatov javnega sektorja podpirata le dva odstotka njihovih članov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Vlado in sindikate javnega sektorja čaka odločilen krog pogajanj o varčevalnih ukrepih za leto 2015. Do torka morajo skleniti dogovor v zvezi z maso plač.

Javni sektor zaposloval, policistom pa rezali

Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj, za sredo napoveduje proteste proti varčevanju, a shoda se vsi, kot kaže, ne bodo udeležili. Po poročanju Financ v sredo ne bodo protestirali v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Kot je pojasnil predsednik sindikata Zoran Petrovič, se protesta ne bodo udeležili. »Le dva odstotka članstva jih podpirata. Solidarnost je častna vrlina, lažne solidarnosti se ne gremo,« je povedal in dodal, da so v zadnjem letu kljub omejitvam v javnem sektorju zaposlili tisoč novih uslužbencev, število zaposlenih v policiji pa se je zmanjšalo že za več kot 200.

Ob tem svari, da še vedno ni rešeno vprašanje kvoruma soglasja sindikatov za dogovor z vlado, in predlaga, da bi prihranke znotraj organa prerazporedili v plače. Prihranki so po njegovih besedah povsem mogoči, kar menda kažejo tudi revizije računskega sodišča o nezakonitosti pri porabi javnega denarja. Predlaga dvostopenjsko javno naročanje, kjer bi lažje obšli lobije, ter poenostavitev sistema osnovne plače in dodatkov.

Sindikati po njegovem odvračajo pozornost od pravih težav, sami pa v tej »vojni« ne bodo sodelovali, čeprav so enotni v tem, da linearno zmanjšanje plač ni sprejemljivo. Petrovič se zavzema za podaljšanje nekaterih dozdajšnjih ukrepov z izjemo omejitve napredovanj, ob tem pa bi bilo skupaj s temeljito analizo dobro narediti plačno reformo.

Deli s prijatelji