ODZIV NA ZADEVO RADAN

Sindikat: Konflikti in mobing vsakdanja praksa v zdravstvu

Objavljeno 22. maj 2015 16.46 | Posodobljeno 22. maj 2015 16.46 | Piše: K. K.

Na sindikat se ni obrnila nobena od sester z Nevrološke klinike UKCL.

Simbolična fotografija

LJUBLJANA – Predstavniki Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije so se danes oglasili v zvezi z dogodki na Nevrološki kliniki UKCL in medijsko odmevnostjo, ki se nanaša tudi na medicinske sestre. Pravijo, da so redno opozarjali vodstva različnih zavodov, ministrstvo za zdravje in vlado na problematiko pomanjkanja medicinskih sester in s tem njihovo preobremenjenost, zaradi česar v celoti ne morejo zagotavljati kakovostnega in varnega dela.

»Nedavnega in medijsko ter v javnosti zelo odmevnega dogajanja ne moremo komentirati, saj se medicinske sestre tega oddelka niso obrnile na pomoč na naš sindikat. V primeru, da bi bile vključene medicinske sestre naše članice, bi jim SDZNS nudil vso pravno pomoč in tudi kolegialno podporo, saj je ena od pomembnih in bistvenih nalog sindikata prav nudenje pomoči vsem tistim medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom oziroma vsem članom, ki delajo v dobro pacientov, ugleda zdravstvene nege in sindikata. Tako smo ravnali v vseh dosedanjih primerih, ko so se medicinske sestre, babice ali bolničarji znašli v stiski,« sporočajo iz sindikata.

Kar zadeva medpoklicne odnose, komunikacijo med zdravniki in zaposlenimi v zdravstveni negi, lahko z gotovostjo in trdijo, da »so ti marsikje neprofesionalni ter so konflikti in mobing vsakodnevna praksa. Tudi na to smo v SDZNS v preteklosti že večkrat javno opozorili. Ugotavljamo, da so (še vedno ponekod) prisotni nejasna delitev dela (pristojnosti) in s tem povezana delitev odgovornost med zdravniki in medicinskimi sestrami, nizka stopnja avtonomije, slaba profesionalna avtoriteta, slabo medpoklicno sodelovanje v zdravstvenem timu in tudi relativno nizek družbeni vpliv ter plače.«

Sindikat si prizadeva z različnimi komunikacijskimi delavnicami za svoje člane širiti znanje, kako delovati sodelovalno, poskrbeti za pozitivno samopodobo in opolnomočenje medicinskih sester. Sindikalne zaupnike pa seznanja z možnostmi pomoči in ukrepi, kadar gre kaj narobe.
 

Deli s prijatelji