NEZADOVOLJNI NAROČNIKI

»Simobil prijavite tržnemu inšpektoratu«

Objavljeno 10. avgust 2011 09.53 | Posodobljeno 10. avgust 2011 09.53 | Piše: A. L.

Urad za varstvo potrošnikov meni, da bi moral Simobil obdržati stari način zaračunavanja

Predsednik uprave Simobila Dejan Turk

LJUBLJANA – »Urad za varstvo potrošnikov meni, da bi Simobil namesto neopravičljivega pavšala ‘nadomestila za upravljanje z naročniško številko‘ moral obdržati način individualnega zaračunavanja posameznih storitev konkretnemu naročniku, ko so za to izpolnjeni pogoji. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo zgledu Simobila sledili tudi drugi mobilni operaterji oziroma ponudniki elektronskih komunikacij in začeli zaračunavati neopravičljive pavšale (nadomestila) vsepovprek.« Tako je v svojem mnenju, zaradi vse več vprašanj naročnikov Simobila, zapisal Urad za varstvo potrošnikov.

Simobil prijavite tržnemu inšpektoratu

Na uradu nezadovoljne naročnike pozivajo, da na Tržni inšpektorat RS naslovijo prijavo zoper Simobil, in sicer zaradi kršitve načela vestnosti in poštenja (četrta alineja, prvega odstavka 24. člena zakona o varstvu potrošnikov), zaradi izkoriščanja ugodnejšega položaja v pogodbenem oz. naročniškem razmerju, da bi Simobil pridobil posebno korist, za katero ni opravičljivega razloga.

Gre za nepoštene pogoje?

Na uradu za varstvo potrošnikov še dodajajo, da podjetje ne sme postavljati pogojev, ki so nepošteni do potrošnika. Da so takšni, velja, če so v škodo potrošnika in povzročijo neravnotežje v pogodbenih pravicah in obveznostih strank, če povzročijo, da je izpolnitev pogodbe neutemeljeno v škodo potrošnika, ali povzročijo, da je izpolnitev pogodbe znatno drugačna od tistega, kar je potrošnik utemeljeno pričakoval. Prav tako so pogodbeni pogoji nepošteni, če nasprotujejo načelu vestnosti in poštenja.

Nadomestilo Simobil uvaja s 5. septembrom, cena 9,78 evra

Spomnimo, Simobil je naročnike obvestil, da uvaja »nadomestilo za upravljanje z naročniško številko«, ki naj bi pokrivalo stroške upravljanja z naročniško številko, vključevalo pa naj bi tudi določene storitve, ki so se do sedaj posebej zaračunavale individualnemu naročniku. Naročniki, ki se s tem ne strinjajo, lahko do 18. septembra letos odstopijo od naročniške pogodbe brez odpovednega roka in sankcij, če se s predlaganimi spremembami ne strinjajo. Seveda to pomeni, če imate vezavo zaradi subvencioniranega nakupa mobilnega telefona, da boste morali razliko doplačati.

Nezadovljni zbrani tudi na facebooku

 

Na družbenem omrežju facebook se je že zbrala skupina Proti uvedbi letnega nadomestila. V njej je bilo danes ob 8. uri zjutraj že prek 2700 članov. Med drugim v skupini razkrivajo, kako izračunati, koliko bo naročnika stala prekinitev, če je kupil subvencionirano napravo (na dnu strani).

Deli s prijatelji