PREISKAVA

Šesti najbogatejši Slovenec zanika izčrpavanje družbe

Objavljeno 17. julij 2014 17.26 | Posodobljeno 17. julij 2014 17.34 | Piše: Ma. F.

»Odločno zavračam vse zlonamerno prikazane insinuacije ter kakršno koli prelivanje sredstev oziroma izčrpavanje družbe Liko in osebno okoriščanje,« je Lah zapisal v izjavi za javnost.

LJUBLJANA – Včeraj so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvedli osem hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, pridržali pa so tudi Igorja Laha, ki je med osumljenimi. Očitajo mu oškodovanje družbe Liko Vrhnika za 5,9 milijona evrov. Medtem pa je za Dnevnik že spregovoril Marjan Vukosav, ki je v času privatizacije za Laha zbiral certifikate. Vso odgovornost je pripisal Lahu, saj naj bi bil sam le podpisoval papirje.

Danes pa se je z izjavo za javnost oglasil tudi Lah, ki je zapisal, da nikoli ni vodil poslov v Liku in njegovih hčerinskih družbah, pa tudi, da ga ne vodi v nobenem podjetju, ki ga posredno obvladuje. Liko je bil po njegovih besedah od začetka obdobja, ki se ga preiskuje, od 1. januarja 2008, pa do odstopa uprave v letu 2012, nadziran od šestčlanskega nadzornega sveta (vključno z eno tretjino delavcev), ki je tudi imenoval upravo.

Odločno zanika očitke

»Nobena sredstva iz sistema Liko niso bila prelita ali kakor koli drugače prenesena na kateri koli drug poslovni podsistem, povezan z mano ali name osebno. Vsa sredstva omenjenega sistema so še vedno na lokacijah na Vrhniki in na Borovnici, kjer imajo podjetja svoje prostore,« je zapisal in dodal, da je včerajšnja preiskava temeljila zgolj na preliminarnem naznanilu Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) iz leta 2012 in brez upoštevanja številnih dokumentov, ki so ji bili v tem času v celoti predloženi in ki jih iz njemu nejasnih razlogov ni v policijskem spisu.

»Odločno zavračam vse zlonamerno prikazane insinuacije ter kakršno koli prelivanje sredstev oziroma izčrpavanje družbe Liko in osebno okoriščanje. Vse to jasno izhaja iz dokumentacije, ki so jo vpletene gospodarske družbe v tem času v celoti posredovale preiskovalnim organom,« je še zapisal.
 

Deli s prijatelji