TEŽAVE

Šesti blok Teša spet ustavljen

Objavljeno 30. november 2017 13.52 | Posodobljeno 30. november 2017 13.52 | Piše: STA, A. L.

Blok šest je bil ustavljen tudi oktobra letos zaradi odprave manjših garancijskih zahtevkov in izvedbe nujnih vzdrževalnih del.

Protikorupcijska komisija bo ugotovitve glede projekta Teš 6 javnosti predstavila prihodnji teden.

ŠOŠTANJ – Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je bil v sredo zvečer znova ustavljen. Do samodejne varnostne zaustavitve turbine in pozneje celotnega bloka je prišlo zaradi odpovedi na krmilno-zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite. Okvara bo odpravljena v prihodnjih dneh, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Do ponovne sinhronizacije bloka šest z omrežjem bo v Tešu deloval blok štiri, ki bo po navedbah HSE zagotavljal varno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo.

Od začetka rednega obratovanja, od 25. junija 2015, je bila razpoložljivost bloka šest po podatkih HSE 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih leta 2017 pa 96,78-odstotna odstotna in tako po zagotovilih lastnika Teša primerljiva z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti.

Največ električne energije januarja

Blok šest je v prvih 11 mesecih letos proizvedel 2976 gigavatnih ur električne energije, največ januarja, in sicer 350 gigavatnih ur. Delež njegove proizvodnje v celotni proizvodnji skupine HSE je bil 45-odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23-odstoten.

Teš 6, ki je poskusno začel obratovati maja 2015, je bil doslej že nekajkrat ustavljen. Prvič se je to zgodilo oktobra 2015, ko je prišlo do izpada 400-kilovoltnega daljnovoda na Podlogu, kar je povzročilo izpad prenapetostne zaščite na bloku šest. Naslednji izpad bloka se je zgodil maja lani, takrat je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata.

Garancijsko popravilo

Načrtovana zaustavitev bloka šest se je zgodila junija letos, ko se je Teš lotil sanacije iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Šlo je za popravilo iz garancije, katerega stroške je kril dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok šest Alstom.

Blok šest je bil ustavljen tudi oktobra letos zaradi odprave manjših garancijskih zahtevkov in izvedbe nujnih vzdrževalnih del.

Deli s prijatelji