V DIPLOMATSKIH VODAH

Šef Kolektorja novi častni konzul Južne Koreje v Sloveniji

Objavljeno 25. november 2015 10.36 | Posodobljeno 25. november 2015 10.38 | Piše: E. N.

Ambasador Južne Koreje za Slovenijo Song Young-wan je za novega častnega konzula Južne Koreje v Sloveniji imenoval Stojana Petriča, predsednika sosveta koncerna Kolektor.

Ob imenovanju je Stojan Petrič povedal: »V veliko čast in veselje mi je sprejeti in prevzeti naziv častnega konzula Južne Koreje. Čeprav mi vodstveni položaji in odgovornosti v poslovnem svetu in na drugih področjih niso tuji, predstavlja to imenovanje zame izredno zahteven izziv.«

Petrič je nasledil Ivana Rudolfa, ki se mu je ambasador zahvalil za nepogrešljiv prispevek pri sodelovanju in navezovanju stikov med Slovenijo in Južno Korejo.

Zakaj Južna Koreja? »Pred več kot desetletjem je Kolektor kupil korejsko podjetje in ga integriral v svojo dejavnost. To je bila prva in do današnjega dne tudi edina slovenska investicija v Južni Koreji. Pridobitev se je izkazala za izredno uspešno, zato se naše ambicije tu niso končale in že snujemo nadaljnje korake. Moji odločitvi, da sprejmem to častno vlogo, je med drugim botrovala tudi ta misel, zato si bom kot častni konzul še naprej prizadeval izboljšati slovenske gospodarske vezi z Južno Korejo,« je pojasnil Petrič.


Kdo so častni konzuli?

Častni konzuli so nepogrešljiv del diplomacije, predvsem pri krepitvi gospodarskih oz. poslovnih stikov med državama. Pogosto pomagajo tudi pri izvedbi umetniških in športnih projektov. Izbirajo jih med uglednimi in uveljavljenimi osebnostmi s široko mrežo poznanstev, ki v družbi uživajo široko zaupanje. Za svoje diplomatsko delo niso plačani.

 

Deli s prijatelji