NA KOŽO

Še eno posojilo za Topolšico?

Objavljeno 12. april 2017 00.25 | Posodobljeno 12. april 2017 00.27 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Samovšečna politika sama sebi tako rada verjame, da zna rešiti vsak problem.

Najprej smo izvedeli, da zaposlenim v Bolnišnici Topolšica zaradi blokiranega računa niso mogli nakazati plač. Naslednja novica se je glasila: »Zaposlenim v Bolnišnici Topolšica so nakazali neto plače, niso pa jim plačali prispevkov.« Eden izmed izvajalcev, ki so sodelovali pri energetski sanaciji in prenovi bolniških sob ter ki je že predlagal izvršbo – bolnišnica mu dolguje 450.000 evrov –, je svoj predlog začasno zadržal. Zato, da so zaposleni lahko dobili plače.

Zakaj je Bolnišnica Topolšica v takšnih težavah? Vodstvo se je odločilo za nujno potrebno sanacijo in prenovo, četudi je vedelo, da za to nima denarja. Višina skupnega dolga bolnišnice (s krediti vred) ta hip presega 6 milijonov evrov, 2,3 milijona evrov le zaradi posojil, najetih pri državni zakladnici. Iz ministrstva za zdravje so zdaj obljubili, da bodo zakladnici Republike Slovenije predlagali, naj Bolnišnici Topolšica odobri še eno posojilo. Ali ne bo potem dolg slednje le še večji? Bo, zato naj bi se Topolšica združila s Splošno bolnišnico Celje. Najemaš posojila in tvoj dolg narašča, zato se združuješ in povezuješ z drugimi (da bi bili povezani laže kos finančnim izzivom), čez čas, ko bo nujno, spet najameš posojilo itn.

Ravnanje naših oblastnikov spominja na »linearne« (zelo nerodne) poskuse predstavnikov različnih držav, ki se v filmu Arrival (Prihod) ne znajo sporazumeti z vesoljci, četudi so prepričani, da ne delajo nobenih napak. Glavni junakinji, najboljši poznavalki jezikov na svetu dr. Louise Banks, uspe predstavnike izvršilne veje (ameriške) oblasti začasno pomiriti, ko jim pripoveduje o težavi, ki naj bi jo imeli evropski morjeplovci, ko so prvič naleteli na avstralske domorodce in pokazali na kenguruje, češ kakšne živali pa so to. Aborigini naj bi jim odgovorili: »Kenguru.« Kenguru pa naj bi v jeziku domorodcev pomenilo »ne razumemo vas«. In kje se potem skriva podobnost predstavnikov filmske ameriške vlade s predstavniki naše vlade? V tem, da je domnevna anekdota o kengurujih, kar je v filmu svojemu kolegu takoj priznala dr. Banksova, izmišljena. Ne, kenguru ne pomeni »ne razumemo vas«. Je pa zgodovina bila in je še vedno očitno polna spodrsljajev, pirovih zmag in samovšečnih potez politike, ki so sama sebi tako rad verjame, da zna rešiti vsak problem.

Deli s prijatelji