BREZPLAČNIKI

SDS opozarja na nepravilnosti Kučanove kampanje

Objavljeno 01. september 2011 13.14 | Posodobljeno 01. september 2011 15.57 | Piše: A. R. K.

Sporno financiranje predsedniške kampanje leta 1992

Aleksander Zorn je komisijo za brezplačnike predčasno zapustil

Edini opozicijski poslanec SDS Aleksander Zorn je iz komisije o brezplačnikih protestno izstopil, potem ko njeni člani niso želeli preiskave razširiti tudi na financiranje brezplačnika Dobro jutro, ki naj bi bil po njihovem mnenju naklonjen koaliciji.

Studio Marketing utajil davke

»Politično pristranska preiskovalna komisija, ki za financiranje različnih brezplačnikov uporablja dvojna merila, se očitno boji, da bi s tem, ko bi obravnavali tudi druge – njej naklonjene brezplačnike – lahko spustila duha iz steklenice. Kaj kmalu bi se namreč ljudje lahko spomnili zgodbe z brezplačnikom Predsednik, ki so ga državljanke in državljani prejeli na domove v času predsedniške kampanje Milana Kučana leta 1992. Agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje (APPNI) je namreč leta 1993 in 1994 ob reviziji Studia Marketing, ki je za tedanjega predsedniškega kandidata Kučana opravljal marketinške storitve, ugotovila, da je podjetje ob izvedbi volilne kampanje utajilo davke v višini šest milijonov tedanjih tolarjev, skupaj z zamudnimi obrestmi pa v višini 17,1 milijona tolarjev (danes 71,357.036 EUR),« so zapisali v stranki SDS, sklicujejo pa se na članke v Delu, Magu, Slovencu, Mladini in na pisanje Danila Slivnika v knjigi Kučanov klan.

»Niso nam očitali nepravilnosti«

»Iz dokumentov je več kot očitno, da so bili politični očetje današnje koalicije vpleteni v dokazljive davčne nepravilnosti in da bi jih najraje pospravili v zaprašene arhive. Tudi zato verjamemo, da bo politično enobarvna preiskovalna komisija nemoteno nadaljevala svoje delo v smeri vzdrževanja dvojnih meril in napadanja opozicije. Obenem ponovno poudarjamo, da doslej niti Računsko sodišče RS, ki je pristojno za revizijo volilnih kampanj, niti pravosodni organi, policija ali kateri koli drug organ nadzora (npr. protikorupcijska komisija), SDS nikoli niso očitali nikakršnih nepravilnosti glede financiranja volilnih kampanj, česar pa za volilno kampanjo nekdanjega predsednika republike – političnega očeta sedanje vladajoče koalicije – ne moremo reči,« dodajajo v SDS.

Deli s prijatelji