NA VOLITVE

Šarec juriša na Janšo, Židana in Cerarja

Objavljeno 06. december 2017 11.31 | Posodobljeno 06. december 2017 11.31 | Piše: Gašper Lubej

Kamniški župan za Slovenske novice o parlamentarnih volitvah. Premeša lahko karte na levici, a pobere tudi glasove na sredini in desnici.

Borut Pahor je z Marjanom Šarcem na predsedniških volitvah bil težek boj. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Marjan Šarec je v ekskluzivnem pogovoru za Slovenske novice razkril svoje prihodnje politične načrte: po uspehu na predsedniških volitvah, na katerih se je s 47 odstotki glasov nevarno približal političnemu veteranu Borutu Pahorju, se bo s podobno retoriko in strategijo kot na predsedniških volitvah, korak za korakom, lotil tudi zdajšnje politične elite v parlamentu.

Na vse tri najmočnejše stranke

Kamniški župan bo na junijskih parlamentarnih volitvah vodilni poslanski kandidat svoje stranke, Liste Marjana Šarca. Z njo bo napadal tudi ta trenutek tri najmočnejše stranke: SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja. Tako je dokončno jasno, da smo dobili političnega igralca, ki lahko zelo premeša karte na levici, a pobere tudi marsikateri glas na sredini in desnici.

Zakaj bo nekdanji igralec in komik vstopil tudi v državno politiko? »Po 26 letih države se moramo vprašati, kaj deluje in kaj ne ter kaj je treba spremeniti. Ko imate 30 let staro hišo, je verjetno čas za prenovo. Če ste skromni, lahko rečete, da je hiša še dobra. Tudi star parket je lahko še dober, a ga je treba vsaj prebrusiti,« je dejal Šarec.

Potrdil je, da so že začeli priprave na parlamentarne volitve, ki bodo junija prihodnje leto. V stranki bodo najprej evidentirali kandidate za 88 volilnih okrajev v državi, lotili se bodo tudi pisanja volilnega programa. Ta ne bo zelo obširen, a Šarec zagotavlja, da bo konkreten.

»Prispevati želimo k temu, da bi bilo v tej državi drugače, obenem pa si ne delamo utvar, da smo rešitelji Slovenije, da smo oh in sploh, da imamo v rokah čarobno paličico in da bomo vse naredili čez noč. Želimo pa voditi praktično politiko, torej delati v smeri poenostavljanja življenja državljank in državljanov.«

V ospredju bodo po njegovih besedah nekatere teme, ki jih je odpiral že v predsedniški kampanji – od spremembe volilnega sistema do debirokratizacije države in zdravstva. Šarec bo torej podobno kot v predsedniški kampanji naslavljal težave »navadnih ljudi«. »Mi kot stranka nimamo novih idej, kakšno že mogoče, a vse težave slovenske politike so stare, v 20 in več letih se niso rešile. O boju proti korupciji in etiki vsi samo govorijo. Treba je manj govoriti, a več narediti.«

Kralj za sekretarja

Šarec je potrdil, da bo vodja volilnega štaba najverjetneje sekretar Liste Marjana Šarca Brane Kralj, ki je vodil že predsedniško kampanjo. »Zakaj bi menjal konja, ki zmaguje?« se v smehu sprašuje Šarec, ki še ne želi razkrivati preostalih ključnih imen v kampanji, svetovalcev, kandidatov za poslance. »Konkretna ekipa še ni dokončno oblikovana. Ne bi pa zdaj še želel koga preveč izpostavljati: saj veste, da se po človeku takoj usuje.«

Šarec poudarja, da bodo odprti za vse, tudi za tiste, ki so se že preizkusili v politiki in so neomadeževani. »Če se je nekdo šel gospodarski kriminal, pri nas ni dobrodošel. Bomo pa vedno odprti za ljudi z znanjem in izkušnjami.« Ciljal bo tudi na znane javne osebnosti, ki bodo sprejele strankin program: »Če se vidijo pri nas, torej če so za praktično politiko brez nekih hudih filozofij, so dobrodošli.«

Šarec pravi, da bodo šli na volitve samostojno, a so odprti za sodelovanja z drugimi strankami ali listami, predvsem s tistimi na lokalni ravni. Konkreten še noče biti, saj v stranki o tem še niso razpravljali. Na naša konkretna vprašanja o povezovanju s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, stranko Alenke Bratušek in Dobro državo Bojana Dobovška je odgovoril: »Mislim, da ne.« Enako velja za SMC Mira Cerarja, ki je sicer imela dober program, a ga ni uresničila, pravi Šarec.

Dodaja, da vnaprej nikogar ne izključujejo. Vnaprej tudi ne želi govoriti o morebitnih povolilnih koalicijah, znova pa nam je potrdil, da je njegova stranka levosredinska, da mu »ni blizu ekstremizem« Janeza Janše in da od vodje SDS tudi ni »začutil kakšne velike ljubezni«.

Kaj pa bo Šarec na volitvah štel za uspeh? Skromno je dejal, da prestop parlamentarnega praga. Ko smo ga spomnili, da to lahko pomeni tudi štiri odstotke, je izjavo popravil: »No, želimo priti v parlament s čim več odstotki.« Podobno retoriko smo poslušali v predsedniški kampanji: pred prvim krogom volitev Šarec ni dvigoval pričakovanj, pred drugim pa je govoril, da je uspeh že boj za predsedniški stolček s Pahorjem.

Deli s prijatelji