TOŽILA OBČINO

Sabini je delodajalec dal nogo, na sodišču ga je premagala

Objavljeno 03. maj 2017 09.15 | Posodobljeno 03. maj 2017 09.15 | Piše: Oste Bakal

Občina Murska Sobota mora Sabino Gutalj vzeti v službo in ji izplačati 24 plač. Sodišče je odločilo, da izredna odpoved delovnega razmerja ni bila zakonita.

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek zadeve ne komentira, saj sodbe uradno še niso prejeli.

MURSKA SOBOTA – Nekdanja pravnica in vodja oddelka za splošne zadeve murskosoboške mestne uprave Sabina Gutalj, ki je bila v preteklosti uspešna tudi na izborih za miss Slovenije, je v minulih dveh letih doživljala hudo travmo. Zdaj pa si lahko oddahne, kajti delovno sodišče v Mariboru je ugodilo njeni tožbi zoper nekdanjega delodajalca Mestno občino Murska Sobota, od katere je zahtevala, da jo vzame nazaj v službo. Sodišče je odločilo, da mora občina Gutaljevi takoj vrniti službo v občinski upravi, ki jo je opravljala pred odpovedjo, in ji obenem izplačati vse zaostale plače od aprila 2015, ko so ji vročili izredno odpoved delovnega razmerja, in tudi obresti. Sodba še ni pravnomočna. Župan murskosoboške občine dr. Aleksander Jevšek nam je povedal, da zadeve ne more komentirati, ker da uradno sodbe še niso prejeli. Ko jo dobijo v roke, pa bodo, tako Jevšek, vse skupaj proučili in se nato odločili, kako naprej.

Razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi je bilo domnevno trpinčenje ene od podrejenih sodelavk, Gutaljeva pa je na sodišču vztrajala, da je žrtev zamenjave občinske oblasti, ker je bila desna roka nekdanjega župana Antona Štihca. Njen odvetnik Alojz Draškovič zadeve, ker sodba še ni pravnomočna, ni želel komentirati. Za komentar smo prosili Gutaljevo in je dejala: »Vesela sem, da je sodišče potrdilo nezakonitost moje izredne odpovedi. Ne bi rada polemizirala, vseeno pa sem srečna, da sem po 750 dneh in številnih neprespanih nočeh dočakala pravico. Kar se tiče odločitve sodišča glede vrnitve na moje delovno mesto, lahko povem, da sem svoje delo vedno opravljala profesionalno ter v skladu s pravno etiko in moralo. Tako ga bom tudi v prihodnje.«

Župan: ne gre za maščevanje

V tožbi na delovnem sodišču sta obe strani predstavili svoje argumente. »Gre za konstrukt in izmišljotine proti meni. Še danes ne morem dojeti, kaj so mi naredili. Očitno so nekaj potrebovali, da se me znebijo. Šele na sodišču sem lahko povedala svojo zgodbo. Ni šlo za nobeno nadlegovanje, ampak za običajno delitev dela v oddelku,« je med drugim poudarila Gutaljeva. Prepričana je bila, da je MO Murska Sobota kršila delovnopravno zakonodajo, ko je proti njej sprožila disciplinski postopek, sodelavka pa naj bi jo prijavila zaradi mobinga šele tri tedne po domnevnem nadlegovanju, ko je postopek proti njej že tekel. Župan Aleksander Jevšek je na sodišču povedal, da je tudi sam izgubil zaupanje v Gutaljevo, zato nadaljnje sodelovanje ni bilo več mogoče. Že ko se je prvič znašla v disciplinskem postopku, ker je domnevno užalila vodjo mestnega inšpektorata, jo je Jevšek opomnil na strpen in potrpežljiv odnos do sodelavcev, je dodal. Ker je Gutaljeva očitno nadaljevala hojo po robu, je sledil postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi: »Ne gre za maščevanje. V mojem mandatu so v službi ostali uslužbenci, ki jih je zaposlil prejšnji župan, in sem zelo zadovoljen z njihovim delom. Ko pa sodelavka zaradi nekoga joče na hodniku in jo morajo tri tolažiti, je moja prva naloga, da ustvarim takšen delovni proces, da zadeve tečejo nemoteno naprej.«

Aprila 2015 je MO Murska Sobota tako odpustila nekdanjo vodjo oddelka za splošne zadeve in občinsko pravnico. Kot je na sodišču povedal Srečko Đurov, direktor občinske uprave, so Gutaljevo odpustili tudi zaradi šikaniranja in žaljivega vedenja do sodelavke in ker ni opravila nalog, ki ji jih je naložil direktor. Tudi zaradi tega je direktor izgubil zaupanje v uslužbenko in z novim županom Aleksandrom Jevškom so se odločili, da z uvedbo disciplinskega postopka in z izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi z Gutaljevo prekinejo delovno razmerje. 

Deli s prijatelji