PREGORELA

S. p. in porodniška: ali se mi izplača plačevati višje prispevke?

Objavljeno 06. avgust 2014 14.15 | Posodobljeno 05. avgust 2014 18.46 | Piše: A. L.

Test za nosečnost je kreativki, ki dela prek s. p., potrdil, da je noseča. Hitro je odšla do računovodkinje in vprašala, kaj je najbolj smiselno storiti, da bo iztržila čim več.

Britanka je najbolj srečna, ko pod srcem nosi otroka, četudi ne svojega.

LJUBLJANA – V obdobju 2007–2013 je zavod za zaposlovanje pomagal do službe 23.316 brezposelnim in iskalcem zaposlitve. Tistih, ki so status samozaposlenega ohranili dve leti, je bilo 85 odstotkov, tistih, ki so vztrajali pet let ali več, pa polovica. Minimalni prispevki znašajo med 300 in 320 evri, poleg tega je treba plačati še akontacijo dohodnine (odvisno od poslovnega izida prejšnjega leta), ki znaša v povprečju od 50 do 90 evrov.

Med vsem zaposlenimi je slaba tretjina žensk. In kakšne so pravice tistih, ki gredo na porodniški dopust? Samozaposleni med porodniškim dopustom ni treba plačevati prispevkov, ji pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poleg obveznih prispevkov za socialno varnost obračunava akontacijo dohodnine. Dejstva so nekako taka:


Prekerka, ki je leto dni pred nastopom porodniškega dopusta plačevala minimalne prispevke, bo prve tri mesece od države dobila približno 600 evrov, naslednjih devet mesecev pa 540.

Če si je plačevala prispevke, vezane na višino povprečne slovenske plače (ta se vsak mesec spreminja, znaša pa približno 910 evrov), je v državno blagajno vsak mesec vplačala okrog 350 evrov, med porodniškim dopustom pa bo prve tri mesece prejela približno 650 evrov na mesec, naslednjih devet pa deset odstotkov manj.

Eno glavnih vprašanj za prekerko in bodočo mamico je, ali se ji, zdaj ko ve, da je noseča, izplača plačevati višje prispevke, da bi potem imela višji prihodek. Računovodkinja je eni od bodočih mamic iskreno odgovorila, da bo zanjo bolje, če bo vsak mesec dajala dvesto evrov na stran, saj da se ji starševsko nadomestilo z višjimi prispevki ne bo toliko povišalo, da bi se ji višji prispevki izplačali. Zaradi manjših prihodkov razmišlja celo, da bi se na delo vrnila predčasno.

Dojila in hkrati delala

Mnoge pa te sreče, da bi lahko odšle v porodniško za leto dni in uživale s svojim otrokom, nimajo. Med temi je tudi novinarka Katja. Enostavno je bila primorana hkrati dojiti in tipkati, ob tem pa še previjati hčerko in vmes po telefonu vpraševati znane Slovence, kje bodo za novo leto ... Prizna, da je popolnoma pregorela, in »ta občutek izgorelosti ni nikoli več izzvenel«, je povedala za Delo in dodala: »Tega ne privoščim nobeni drugi ženski. Porodniška je čas, ko se moraš posvetiti otroku, danes to vem.«

Nujen zakon o ekonomsko odvisnih osebah

Andrej Zorko, izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, je za STA povedal, da so »položaj, število lažno samozaposlenih, število prekercev, število drugih oblik dela in zlorab taki, da je nujno treba sprejeti zakon o ekonomsko odvisnih osebah (80 odstotkov prihodkov dobijo od enega delodajalca, op. p.), ki bo uredil pravice teh ljudi, na drugi strani pa tudi obveznost naročnikov«.

Deli s prijatelji