V ŽIVO

S helikopterjem se sekunde v boju za življenje skrajšajo

Objavljeno 06. avgust 2011 09.28 | Posodobljeno 06. avgust 2011 09.39 | Piše: Boštjan Fon

Razkrili vam bomo, kako potekajo reševanja

Helikopter lahko pride, kamor drugi ne morejo
BRNIK – Danes bomo dan preživeli na Brniku, s helikoptersko posadko in z dežurnim zdravnikom ter letalcem reševalcem, ki bodo s plovilom slovenske vojske na voljo za pomoč ob morebitnih nesrečah v gorah in pri prevozu v bolnišnice. Ob njih bomo skušali ujeti utrip dneva in opisati dinamiko ter zahtevnost reševanja, hkrati pa razkriti trenutke dela reševalcev, ki s svojim delovanjem, znanjem in pogumom skrajšujejo sekunde, ki pomenijo življenje.

Reševati so začeli leta 1968

Začetki primarnega helikopterskega reševanja segajo v leto 1968. Helikopter takratne letalske enote milice je prvič sodeloval v gorski reševalni akciji, pri prevozu reševalcev in ponesrečenca izpod Mojstrovke, in je bil do leta 2003 tudi edina oblika HNMP na predbolnišnični ravni, ki pa v praksi, razen reševanja v gorah, ni delovala. Skozi leta in desetletja so se posadke pilotov in letalskih tehnikov ter zdravnikov in reševalcev iz Gorske reševalne službe Slovenije primerno usposobile za letalsko reševanje v naših gorah. Po svoji usposobljenosti se lahko merijo z večino podobnih organizacij v svetu.

Helikopterji prevažajo hudo bolne in poškodovane

Druga vrsta helikopterskega reševanja je tako imenovani sekundarni transport, ki so ga leta 1993 prvič organizirali v kliničnem centru v Ljubljani. Njegov namen je transport kritično bolnih bolnikov in poškodovancev iz perifernih bolnišnic v Sloveniji ali bolnišnic v tujini na nadaljnje zdravljenje v klinični center.

Deli s prijatelji