TOŽBA

Rupel skozi stranska vrata, zahteva 20.000 evrov odškodnine

Objavljeno 08. maj 2014 17.55 | Posodobljeno 08. maj 2014 17.58 | Piše: S. U., Mo. S.

Dimitrij Rupel zaradi prenehanja delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu po pravico na sodišče.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču se je začela obravnava v tožbi nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla zaradi prenehanja delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu konec lanskega julija, ker je izpolnil pogoje za upokojitev. Rupel je tedaj prisilno upokojitev označil za dejanje politične čistke, zaradi »prisilne upokojitve« in predčasnega odpoklica s položaja generalnega konzula v Trstu konec julija lani pa zahteva 20.000 evrov odškodnine.

Politična čistka?

Rupel je bil nazadnje generalni konzul v Trstu, od tega položaja pa se je moral predčasno posloviti, ker je, kot je utemeljil aktualni zunanji minister Karl Erjavec, izpolnil oba pogoja za upokojitev – tako delovno dobo kot starost. Zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) v takem primeru določa obvezno upokojitev oziroma prenehanje delovnega razmerja zaposlenim v državnih organih oziroma javnem sektorju. Pogodba mu je tako potekla 31. julija lani.

V potezi Erjavca Rupel vidi dejanje politične čistke, izbrisa in lustracije proti enemu glavnih osamosvojiteljev Slovenije. Prepričan je, da je šlo za »kazenski ukrep«, saj se diplomata po enem letu ne odpokliče s položaja. »Erjavec je iz tabora desne sredine prestopil v tabor skrajne levice in za ta tabor je bilo nedopustno, da jaz službujem v Trstu,« je dejal Rupel po koncu današnjega naroka.

Minuto prepozni

Nekdanjega zunanjega ministra smo danes tudi čakali pred sodiščem, kjer pa smo izvedeli, da se je novinarjem, skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, pred obravnavo izmuznil skozi stranska vrata. Sojenje na ljubljanskem delovnem sodišču je bilo za javnost sicer odprto do 14. ure, minuto kasneje so obravnavo za javnost zaprli.

Zaslišanje bo 19. junija

Kot poroča STA, so na naroku ugotovili, da poravnava z zunanjim ministrstvom ni mogoča, nato pa je Matoz tožbeni zahtevek nekoliko popravil, zaradi česar je državno pravobranilstvo zahtevalo posvet s svojo »stranko«. Sodnik je nato odločil, da se bo zadeva nadaljevala 19. junija, ko naj bi zaslišali Rupla in ostale priče, med drugim tudi Karla Erjavca.

Deli s prijatelji