OPOZORILO

Rumeni alarm: vroče bo!

Objavljeno 20. julij 2014 09.56 | Posodobljeno 20. julij 2014 09.56 | Piše: STA, A. L.

Danes se bo živo srebro dvignilo do 34 stopinj Celzija.

V primeru vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč.

LJUBLJANA – Danes bo po napovedi meteorologov v Sloveniji pretežno jasno, najvišje temperature bodo dosegle 34 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je za vso državo izdala rumeno opozorilo, s katerim opozarja na morebitno nevarnost in ljudem svetuje, naj bodo zaradi visokih temperatur pozorni.

Preberite več o vremenu na naši posebni podstraniimage.

Bodite pozorni

Danes bo pretežno jasno, zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju 21, najvišje dnevne od 29 do 34 stopinj Celzija, napoveduje državna meteorološka služba. Arso je zaradi visokih temperatur razglasil rumeno stopnjo ogroženosti, ki označuje morebitno nevarnost in ljudem svetuje, naj bodo pozorni.

Vsaj dva litra tekočine

Nacionalni inštitut za javno zdravje za čas vročine med drugim svetuje, naj ljudje dnevno spijejo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode, pri tem pa naj količino prilagodijo stopnji potenja. Obenem odsvetuje uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in veliko količino sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa.

Čez dan zračite čim manj

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo, in sicer jih zračimo ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Po možnosti naj se uporabljajo rolete in žaluzije, ki odbijajo sončne žarke, ter klimatske naprave. Ob visokih temperaturah je priporočljivo tudi zunanje fizične aktivnosti omejiti na jutranje in večerne ure, so navedli med nasveti, objavljenimi na spletni strani inštituta.

Deli s prijatelji