NESTRINJANJE

Roza je jezen, ker so njegovo pesem recitirali na proslavi

Objavljeno 29. junij 2016 13.26 | Posodobljeno 29. junij 2016 13.26 | Piše: STA, Mo. S.

Pesnika moti, da so njegove verze uporabili ljudje, z vrednotami katerih se ne strinja.

LJUBLJANA – Pesnik Andrej Rozman Roza nasprotuje uporabi njegovih verzov na prireditvi Za mojo Slovenijo. Kot pravi, je bila njegova pesem del programa politične prireditve, ki so jo pripravili ljudje, z vrednotami katerih se ne strinja oziroma jim celo odločno nasprotuje. Organizatorji odgovarjajo, da so vsa uporabljena dela ustrezno prijavili.

»Ko sem se na dan državnosti zvečer s kolesom peljal čez Trg republike, sem presenečen zaslišal verze svoje pesmi Nekaj ti moram povedat, ki jih je recitiral Roman Končar. Vem, da je pesem izbral z dobrimi nameni in sem bil po eni strani celo ponosen, da s svojimi besedami pridem tudi do ljudi, ki mislijo drugače,« je v sporočilu za javnost zapisal Roza. A poleg kršenja avtorskih pravic vidi težavo predvsem v tem, da sam nasprotuje ljudem, ki so priredili to proslavo. »Nasprotujem njihovemu prisvajanju tako rekoč vseh zaslug za samostojno državo, nasprotujem njihovemu agitiranju proti enakopravnosti istospolnih družin, nasprotujem njihovemu militantnemu odnosu do beguncev in islama, še najbolj pa me v grozo spravlja ideja, ki se zadnje čase širi iz vrst največje opozicijske stranke, da bi bilo namreč treba v Sloveniji ponovno uvesti naborniški sistem,« je poudaril.

Zato se je odločil obvestiti javnost, da ne bi nikoli dovolil, da njegova pesem »kot kulturna kulisa sodeluje na proslavi, na kateri so imeli politične govore ljudje, ki s svojimi javnimi stališči iz slovenske družbe izrivajo kulturo strpnosti in dialoga, slovensko državo pa rinejo proč od njene samostojnosti v naročje tujih centrov moči«.

»Dogodek pošteno mislečih ljudi, ki imajo radi svojo domovino«

Prireditev Za mojo Slovenijo v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je potekala dan po osrednji državni počastitvi dneva državnosti in 25-letnice Slovenije. Predsednik organizacijskega odbora Janez Juhant odgovarja Rozi, da je bila sobotna prireditev »le ena izmed mnogih prireditev, katere so širom Slovenije udejanjili svobodni ljudje poštenih namenov in iskrenih, domoljubnih src. Navedena prireditev ni bila nikakršna 'politična prireditev', temveč le dogodek pošteno mislečih ljudi, ki imajo preprosto radi svojo domovino.«

»Izbor Vaše pesmi je bil skrbno premišljen, v smislu vsebinsko-povednostne, vrhunske kvalitete v vaši pesmi zapisanega,« je Rozi še sporočil Juhant. Pojasnil je, da so navedbe o domnevnem kršenju avtorskih pravic za vse, ki so zasnovali in udejanjili prireditev, veliko presenečenje, saj so bila vsa uporabljena avtorska dela prijavljena pristojnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic. »Narediti kaj več, kot smo, vse v skladu z veljavno zakonodajo, ni bilo mogoče,« je še dodal Juhant.

Deli s prijatelji