PERNATA MANEKENKA

Rešeni kokoški spletla še pulover

Objavljeno 12. december 2015 15.42 | Posodobljeno 12. december 2015 15.41 | Piše: A. J.

Kokoška Izy je najbrž prva slovenska pernata manekenka.

Izy je pulover dobila, ker se zaradi poškodb ne more stiskati k drugim kokošim. Foto: Igor Mali

CERKVENJAK – V Podravju, na slemenu med dolinama rek Pesnica in Ščavnica, leži vas Cerkvenjak. Tam se razprostira idilično posestvo družine Židanik, kjer se je nedavno odvrtela modna revija, kakršne v Sloveniji ne pomnimo.

Ob našem obisku je po travnatem dvorišču namesto po modni brvi v oranžnem pletenem puloverju s spogledljivim cvetnim okrasom paradirala Izy, mlada kokoš nesnica, najbrž prva kokošja manekenka pri nas. In nemara ne zadnja, saj so se po spletni objavi tega nenavadnega oblačila v nabiralnik ustvarjalke Nastje Židanik usuli navdušeni komentarji, pohvale in prošnje po navodilih za izdelavo te mini umetnine iz bombaža in sintetike.

No, pletilja Nastja opozori, da Izy puloverja ni dobila zaradi morebitne muhavosti ali ekscentričnosti lastnikov, ampak zaradi dramatične preteklosti, ki je pustila posledice na njenem zdravju. Ima premalo perja, poleg tega jo muči tudi poškodba živca na eni tački. »Izy zaradi poškodb ne more živeti v jati in se ne more greti z njimi. Zato je oblečena,« pravi gospodarica. Trenutno Izy namesto v štirinadstropnem kurniku živi v hiši, njeno najljubše mesto tam pa je ležišče poleg kavča.

Morda vam ni znano, a kokoši imajo navado, da se ponoči stisnejo druga k drugi, tako se grejejo z lastno toploto. Rado jih zebe, še prav posebno jato izidork – tako je lastnica poimenovala 48 kokoši, ki jih je pred nekaj dnevi prevzela v oskrbo –, saj nimajo perja. Vzel jim ga je način reje v majhnih kletkah brez omogočenega gibanja, ki je pri reji žal nekaj čisto vsakdanjega. V takih razmerah pa te živali izgubljajo perje, odpade jim, ker se drgnejo druga ob drugo in ob kletko, nekaj ga druga drugi tudi izpulijo.

Po enem letu dajanja jajc se izčrpajo. Takrat jih rejci navadno prodajo za zakol. Tej usodi je po zaslugi Zavoda za zaščito rejnih živali Koki uspelo ubežati 120 kokošim. Kar 48, med njimi tudi kokošja manekenka Izy, jih je odšlo v Cerkvenjak, ki spada v mrežo kmetij, ki namesto specializiranega zavetišča, ki ga v Sloveniji ni, pomaga nemočnim rejnim živalim. Rešene kokoši so v novem domu najprej planile po stelji in si začele množično graditi gnezda – to so lahko počele prvič v življenju.

Drgetala je od mraza

»Obleko sem morala nakvačkati v enem dnevu, saj jo je tako zeblo. Celo pokrita je drgetala. Nisem privrženec tega, da bi živali počlovečevali, ne maram se tako vpletati. Izy je dobila oblekico, ker je sama in se ne more pogreti z drugimi in ker je zdravstveno tako šibka, da potrebuje toploto. Tudi njo slačim, da bi ji perje čim prej na novo pognalo,« pove ljubiteljica živali.

Izy pulover prav nič ne moti. Tudi prvo oblačenje je minilo brez večjega stresa. »To je bilo neverjetno, sploh ker je prišla k nam nevajena stikov s človekom,« nadaljuje.

Izy zaradi razmer, v katerih je živela, ne more nesti jajc, in ker nima perja, je ves čas premražena. Oblačila, ki je nastajalo dobre tri dni, vmes pa ga je bilo treba večkrat pomeriti, se je takoj navadila in zdaj med oblačenjem puloverja sama ponudi glavo. »Rada ga nosi,« potrdi Izyjina lastnica. Ker kroja za kokošja oblačila pač ni, se je Nastja učila s poskusi in napakami.

Odkar je bila fotografija oblečene Izy objavljena na spletu, povpraševanja po kroju ali po oblačilu dežujejo v Nastjin nabiralnik. A gospodarica ne namerava izkoristiti povpraševanja. »Čim prej jo bomo slekli,« je odločena glede Izy. S pletenjem oblek za kokoši tudi ne namerava služiti. »Sem proti počlovečevanju živali,« pojasni zaprisežena veganka, ki želi predvsem živalim omogočiti še nekaj let življenja v mirnem, ljubečem okolju.

Deli s prijatelji