OPOZORILO

Reke naraščajo, poglejte, koliko bo še padlo

Objavljeno 27. april 2017 12.56 | Posodobljeno 27. april 2017 12.55 | Piše: Mo. S.

Meja sneženja bo danes nad 2000 metri, jutri pa med 1500 in 1800 metri nad morjem.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Od srede do četrtka zjutraj je na širšem območju Julijskih Alp padlo od 70 do 200 litrov padavin na kvadratni meter, drugod manj, na vzhodu še nič, so sporočili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Predvidena količina padavin od četrtka zjutraj do konca epizode bo v hribovitem in goratem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 80 do okoli 200 litrov na kvadratni meter, drugod pa večinoma od 40 do 80 litrov na kvadratni meter. Meja sneženja bo danes nad 2000 metri, jutri pa med 1500 in 1800 metri nad morjem.

Padavine bodo v petek čez dan oslabele in povsod ponehale, a šele zvečer, so še dodali.

Reke naraščajo

Ponoči in zjutraj so močno narasle reke v zgornjem Posočju ter porečju Save Bohinjke in bodo čez dan še naraščale. Pričakovana so razlivanja rek in manjših vodotokov na območjih vsakoletnih poplav, zlasti v porečju Save Bohinjke pa lahko reke poplavijo tudi na nekoliko širšem območju. Poplavi lahko tudi Bohinjsko jezero.

Danes popoldne in v noči na petek bodo močneje narasle reke v porečjih Savinje, Dravinje in Kolpe ter Sava v srednjem toku. Mogoča bodo razlivanja predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

Preberite več o vremenu.

Ob močnejših nalivih so mogoča tudi razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov drugod po državi, zlasti v hribovitih delih severne, severovzhodne in osrednje Slovenije. Verjetni so tudi večkratni porasti vodotokov.

Danes bo ob večerni plimi, med 21. in 23. uro, gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale, pa piše v hidrološkem opozorilu.

image

Deli s prijatelji