USTAVNO SODIŠČE ODLOČILO

Referenduma ne bo

Objavljeno 09. december 2015 14.06 | Posodobljeno 09. december 2015 14.06 | Piše: STA, K. K.

Ustavno sodišče je odločilo, da sklep državnega zbora o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo.

LJUBLJANA Referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi ne bo. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da sklep državnega zbora (DZ) o zavrnitvi razpisa referenduma ni v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki se strinjajo, da gre za zakon o nujnih ukrepih na področju varnosti, referendum o takšnem zakonu pa ni dopusten.

Kot so ustavni sodniki zapisali v odločbi, ne dvomijo o razumnosti ocene DZ, po kateri se uporaba ukrepov, ki jih omogočajo dopolnitve zakona o obrambi, lahko že v kratkem izkaže za nujno za zagotovitev varnosti.

Takšne ocene pobudnica referenduma, odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, s svojimi splošnimi navedbami o nasprotnem tudi ni izpodbila, je navedeno v odločbi. Brez ustrezne zakonske podlage pa teh nujnih ukrepov ne bi bilo mogoče izvesti, še poudarjajo ustavni sodniki, ki so takšno odločitev sprejeli soglasno.

Poslanci so sredi oktobra z dopolnjenim zakonom ob obrambi omogočili, da bi zaradi begunske krize vojakom podelili nova pooblastila, s katerimi bi ti lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Vendar je skupina državljanov na pobudo Radia Študent začela referendumski postopek. DZ je razpis referenduma zavrnil, a so njegovi pobudniki na ustavno sodišče podali pritožbo na ta sklep DZ.

Deli s prijatelji