NA KOŽO

Rdeče pentlje

Objavljeno 02. december 2017 13.12 | Posodobljeno 02. december 2017 13.12 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: kolumna

Na današnjo soboto se po Sloveniji sprehaja vsaj 300 takih, ki za okužbo z virusom HIV sploh ne vedo.

Bojan Budja.

Včeraj smo stopili v zadnji mesec leta gospodovega 2017. Veseli december smo pričakali z rdečimi pentljami. Rdečimi, ker je barva daleč vidna, simbolizira pa kri, strast, srce, ljubezen. Zakaj že? Šestintrideset let je, kar je človeštvo izvedelo za novo grozljivo diagnozo. Hipoma se je postavila ob bok tifusu, koleri, malariji, boleznim, ki so spremenile svet in so pisale njegovo zgodovino. Aids. Včerajšnji dan je svet namenil boju z boleznijo, ki je bila dolgo neozdravljiva.

Na današnjo soboto se po Sloveniji sprehaja vsaj 300 takih, ki za okužbo z virusom HIV sploh ne vedo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje nas je na 1. decembra dan osrečil s podatkom, da smo letos do danes v Sloveniji odkrili vsega 33 primerov zloveščih diagnoz. Precej manj kot lani. A še vedno kar dve tretjini med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Bojda je ta številka najnižja v zadnjem desetletju. Četudi drži, je previsoka. Aids ni več nepremagljiv. Prvi orožji v boju z njim sta kondom in testiranje. Slovenci smo na dobri poti. Če je imel še sredi sedemdesetih čas in voljo za natikanje gumijaste nadloge le vsak petdeseti Slovenec, se danes z durexom v žepu na seks v (ne)znano odpravi že 80 odstotkov moških. Ako bi prebrskali vse skrivne predalčke ženskih torbic, bi kondom našli že v vsaki drugi. Drugače je s testiranji. Menda se jih bojimo, da nas ne bi zaznamovala. Pri zdravniku, v družbi. Aids je torej tudi ali predvsem bolezen psihe. Treba se je le odločiti. Tako kot za ljubezen, za tisto pravo, ki jo edino čutimo. Četudi med dvema moškima. Danes, prav to soboto, se denimo po Sloveniji sprehaja vsaj 300 takih, ki za okužbo z virusom HIV sploh ne vedo. Nezavedno jo širijo naprej. Potencialne žrtve smo vsi, dokazano prvi na seznamu pa moški. Se je res tako težko odločiti za test, ki bo veliki večini odvalil kamen od srca, okužene pa rešil? Pravočasno odkrita okužba pomeni življenje. Nič krajše in nič drugačno od ostalih življenj. Sploh pa vsaka okužba še ni aids.

Ameriška revija Forbes je ta teden naznanila, kod po svetu ženske živijo najboljše življenje. Med 152 državami je na prvem mestu Islandija, Slovenijo najdemo na neverjetnem četrtem. Za naše ženske smo torej več kot dostojno poskrbeli. Z vsakim testiranjem več bodo varnejši tudi moški. In na to so opozarjale včerajšnje rdeče pentlje.


 

 

Deli s prijatelji