OBILNE PADAVINE

Razglasili oranžni alarm, vreme bo neusmiljeno

Objavljeno 10. december 2017 21.23 | Posodobljeno 10. december 2017 22.14 | Piše: A. K.

V noči na ponedeljek so napovedane obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države, narasle bodo reke.

Simbolična fotografija.

LJUBLJANA – Prava zima se je šele dobro začela, vremenoslovci pa so že izdali oranžno opozorilo. Od danes bo namreč zelo vetrovno, v ponedeljek se bo veter še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, ponekod po nižinah pa bo prav tako presegal hitrost 70 kilometrov na uro. 

Zaradi napovedanega močnega vetra je za danes oranžno vremensko opozorilo za drugo polovico dneva izdano za severovzhodno Slovenijo, za jugozahod države pa za ponoči. Za ponedeljek in torek je oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega vetra izdano za celotno Slovenijo.

Oranžno vremensko opozorilo, ki je izdano zaradi napovedanega močnega vetra, pomeni, da lahko veter lomi veje in podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh ter prevrača oglasne panoje. Veter lahko tudi ovira promet in otežuje gibanje. Zato pristojni ljudem svetujejo, naj se pri gibanju na prostem izogibajo nevarnih mest, in priporočajo veliko previdnost v prometu.

Sneg bo prešel v dež

Po sneženem začetku konca tedna in mrzlem nedeljskem jutru že prihaja odjuga. Sicer bo po napovedih meteorologov danes ob morju in na Goriškem čez dan pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa bo segel sneg. Na severovzhodu bo večinoma suho. Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg povsod po nižinah prešel v dež, meja sneženja se bo še zviševala. Meteorologi glede na napovedi v noči na ponedeljek pričakujejo obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države. Gladina morja bo ob nočni plimi, ki ima vrh ob 3. uri, povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje dele obale, opozarja Arso.

Reke bodo naraščale

Ljubljanica se še razliva na območju pogostih poplav in počasi upada. V ponedeljek bodo reke ponovno narasle do velikih pretokov v večjem delu Slovenije. Ob tem lahko pride do razlivanj posameznih rek zlasti na jugu, zahodu in deloma v osrednji Sloveniji. Razlivanja rek niso izključena niti na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Ob intenzivnejših padavinah lahko pride do razlivanj večjega obsega predvsem na jugu in jugozahodu Slovenije.

Deli s prijatelji