ODZIV

»Ravnanje vlade in ministra je klientelistično perverzno«

Objavljeno 11. marec 2013 19.56 | Posodobljeno 11. marec 2013 19.57 | Piše: S. J.

V Svizu si bodo prizadevali državo iztrgati plenilskim interesom.

Žiga Turk s proslavo ni bil zadovoljen.

LJUBLJANA – »Ravnanje vlade in ministra ni le zakonsko in moralno sporno, temveč klientelistično perverzno,« so zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer se ne strinjajo s prijateljsko-interesnim podeljevanjem koncesij zasebnim visokošolskim zavodom za izvajanje visokošolskih študijskih programov. Prepričani so, da ravnanje ministra Žige Turka, njegovih sodelavcev in vlade še potrjuje njihovo razumevanje države kot plena.

Z javnih fakultet na zasebne

Sviz je že v začetku leta s pismom mednarodnim organizacijam razkril »številne predlagane uničujoče vladne posege na področju javnih storitev, zlasti vzgoje in izobraževanja, raziskovalne dejavnosti in kulture«. Sindikat je posebno pozornost namenil zmanjšanju financiranja javnih univerz in omejevanju vpisa na družboslovje, kar naj bi preusmerilo študente z javnih fakultet na zasebne. Turk, ki je svoje pismo prav tako poslal v tujino, je navedbe sindikata označil za neresnične.

Glavni vladni eksekutor

V Svizu, ki si bo še naprej prizadeval za kakovostno javno šolstvo, so poudarili, da je bil Turk »glavni vladni eksekutor sistematičnega uničevanja javnega (visokega) šolstva in znanosti. Svoje zadnje dni na položaju izkorišča zgolj še za zadovoljevanje interesov stranke in nagrajevanje strankarskih vojakov z javnimi sredstvi in na račun javnega šolstva.«

Podeljevanje denarja prek prirejenih razpisov

Ob tem so dodali, da ne nasprotujejo razvoju zasebnega šolstva, ampak »neoliberalni in klientelistični politiki privatizacije javnega šolstva zaradi zniževanja stroškov javnih financ in podeljevanja javnega denarja zasebnikom prek načrtovanih in zgolj temu prirejenih razpisov«.

Deli s prijatelji