POMAGAJMO PATRIKU

Rak je Patrika 
napadel še tretjič

Objavljeno 20. april 2017 22.45 | Posodobljeno 20. april 2017 22.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Ko je dopolnil 16 let, so mu postavili diagnozo ewingov sarkom, to je kostni rak. Ker je medicina izčrpala možnosti zdravljenja, domači iščejo alternativne možnosti.

Metlika – »Resda je medicina izčrpala možnosti zdravljenja, a naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo pomagali Patriku in premagali bolezen. Čutim, da smo v tej fazi, ko smo postavljeni pred steno in na videz ni izhoda. A verjamem, da vedno obstaja rešitev, morda le opeka v zidu, ki jo lahko odrinemo, in se pokaže pot,« pravi Mladen Malatestinić iz Metlike. Življenje je njegovo družino, ženo Klaudijo, sina Patrika in hčerko Tijo, pred tremi leti postavilo pred hudo preizkušnjo; Patrik je zbolel za kostnim rakom, le nekaj dni po dopolnjenem 16. letu so mu postavili diagnozo ewingov sarkom. Ta se je v začetku februarja ponovil že tretjič, in zdaj je njegova družina postavljena v položaj, da mora mladeniču pomagati sama. Patrik jemlje konopljino smolo, konopljine svečke in kapljice laetril, izvleček iz koščic marelic, hkrati pa starši puščajo odprte tudi druge možnosti alternativnega zdravljenja in prehranskih dodatkov. A vse je povezano s stroški. 
»Privarčevani denar smo v treh letih porabili, zdaj nam pomagajo prijatelji in družina, saj za nakup zdravil in prehranskih dopolnil potrebujemo 2000 evrov na mesec, kar je toliko, kot jaz zaslužim v treh mesecih,« prizna Mladen. Tudi zato so jim pomoč že ponudili na metliškem Rdečem križu, njihovi stiski pa je prisluhnila tudi Jana Štajdohar, kraljica metliške črnine, ki to nedeljo skupaj s Slovenskimi novicami vabi na izlet z vlakom v Belo krajino. Popotovanje bo seveda dobrodelno obarvano, častni pokrovitelj dobrodelnega projekta je predsednik države Borut Pahor, z zbranim denarjem pa bomo pomagali prav Patriku na poti do ozdravitve.

Sklad Ivana Krambergerja

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Patriku iz Metlike, vas prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Patrika, sklicna številka 7189. Odslej lahko pomagate tudi z sms-donacijami. Pošljite sms na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.
 

Deset odstotkov, so napovedali

Patrik je končeval prvi letnik strojne šole v Novem mestu, izučil se bo za avtoserviserja, ko je začutil topo bolečino v trtični kosti in mravljinčenje. Zdravila proti bolečinam niso zadostovala, zato so ga sprejeli v novomeško bolnišnico, kjer je magnetna resonanca pokazala spremembo med vretenci, po štirih dneh pa so ga prestavili na pediatrično kliniko ljubljanskega kliničnega centra, kjer so mu postavili diagnozo. 
»Ta vrsta raka običajno prizadene mladostnike med 13. in 19. letom. Pojavi se lahko na kateri koli kosti in se širi na bližnja tkiva,« opiše bolezen Patrikov oče, Patrik, ki je med našim pogovorom ležal na kavču, saj ni dovolj pri močeh, da bi sedel za mizo, pa ga je dopolnil, da je tovrstni rak zelo redek. Tudi zato je vsak bolnik edinstven, vsak drugače sprejema zdravljenje.

Po postavljeni diagnozi so sledile kemoterapije. »Prvih šest je bilo zelo močnih in smo morali vsak teden po terapiji hoditi še na transfuzijo krvi, tako je zdravljenje zdelalo Patrika. Močnim kemoterapijam je sledilo osem šibkejših, tem pa 34 obsevanj. V začetku aprila 2015 smo zdravljenje končali in kontroli v maju in juliju sta bili optimistični, zato smo šli na dopust, a Patrik je znova začel tarnati zaradi bolečin v nogi. Čutil je, da se znova nekaj dogaja,« je potek bolezni opisovala Klaudija. Magnetna resonanca je tokrat pokazala spremembe v predelu kolka z zasevki na pljučih in rebrih, in takrat so zdravniki Patriku napovedovali, da ima deset odstotkov možnosti, da se izvleče iz krempljev zahrbtne bolezni. Spet je dobil kemoterapijo, še močnejšo kot prvič, reakcija na zdravljenje je bila še hujša kot ob prvem zdravljenju, a se je skupaj z obsevanji, ki so sledila, obnesla. Moral je še na operacijo, zamenjali so mu kolk in 20 centimetrov kosti v nogi zamenjali z endoprotezo. Do aprila je prejel 14 kemoterapij, sledilo je 34 obsevanj na treh lokacijah.

Komaj odpiral oči

Septembra lani se je Patrik znova vrnil v šolske klopi in pouk obiskoval vse do januarja, potem so začeli petmesečno prakso. A pred novim letom so se znova pojavile bolečine. Magnetna resonanca je pokazala tisto, česar so se najbolj bali – rak se je znova ponovil, tokrat pod mehurjem in debelim črevesom. »Zdravnica je rekla, da je neozdravljiv, ter predpisala obsevanja in protibolečinsko terapijo. Opravil je štiri obsevanja, a ker niso ugotovili napredka, pravzaprav bi z močnimi terapijami naredili več škode kot koristi, so to zdravljenje prekinili,« je dejal Mladen in dodal, da so že ob pojavu bolezni iskali dodatne informacije, tudi v tujini, kjer so dobili potrditev, da je zdravljenje pravo, res pa je, da je ta sistem star devet let in v tem času ni nič napredoval. »Študije so sicer narejene, a ničesar ne zagotavljajo,« je še pripomnil Patrikov oče, ki z grozo ugotavlja, da je raka med mladino vse več.

Patrik zdaj tri mesece uživa pripravke iz konoplje in starši opažajo napredek. »Ko je prišel iz bolnišnice, je komaj oči odpiral. Zdaj lahko komunicira, več je tudi buden. Potrebuje pa 24-urno pomoč in nego, saj je oslabel, sam ne more hoditi po hiši, ob opori pa lahko. A ker je že dopolnil 18 let, bolniška staršem ne pripada, zato sem si prek sodišča uredila podaljšano roditeljsko pravico,« je dodala Klaudija, ki ima sicer doma frizerski salon.

A Patrik ni vajen ležanja. Pred boleznijo je bil poln življenja in načrtov, ves čas je bil v gibanju, pomagal je doma, v sadovnjaku in vinogradu. In se posvečal svojemu največjemu hobiju, v katerem je našel tudi svoj bodoči poklic – mehaniki. Začel je obnavljati staro katrco, namen jo ima povsem restavrirati, in prav ljubezen do avtomobilov mu v teh težkih trenutkih vrača voljo do življenja.

»Zavedamo se, da situacija ni rožnata, a verjamem, da smo na tisti točki, ko jo moramo sprejeti in jo obrniti sebi v prid. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, in še več. Morda je z medicinske plati stanje res takšno, da trenutno ni pomoči, z naše pa ne. Voljo imamo, vedno smo iskali rešitve in se borili, nove možnosti bomo iskali tudi v bodoče,« je sklenil Mladen.

V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije Kraljica metliške črnine Jana Štajdohar vabi bralce Slovenskih novic in vse ljudi dobrega srca, da se udeležijo izleta Z vlakom v Belo krajino. Z nakupom vozovnice za 20 evrov boste pomagali obolelemu Patriku in njegovi družini.
Vozovnice lahko kupite na strani olaii.com, na bencinskih servisih OMV in v prodajalnah Trafika 3dva.

Vlak bo z ljubljanske železniške postaje odsopihal v nedeljo, 23. aprila, ob 10.10. Čez dobro uro, ob 11.25, bo ustavil v Novem mestu in pobral potnike z Dolenjskega. Ob 11.50 bo prvi postanek v Semiču, kjer nas bodo ob ogledu mesta po belokranjsko pogostili. Do Črnomlja je le streljaj, pičlih 15 minut vožnje, kjer nam bo ob pogostitvi lokalnih vinarjev in kuharjev ob jurjevem zaplesala Mladinska folklorna skupina Dragatuš. Z železniške postaje v Metliki se bomo odpravili peš v Metliško klet, tudi tam bo veselo. Povejmo, da so Slovenske železnice omogočile dobrodelni vlak in tako dejavno sodelujejo pri dobrodelnem projektu Z vlakom v Belo krajino. Dobrodelne vozovnice

 

Deli s prijatelji