PRITOŽBA

Rajko Janša se obrača na ustavno sodišče

Objavljeno 02. julij 2014 09.28 | Posodobljeno 03. julij 2014 09.28 | Piše: STA, Mo. S., P. J.

Janša zadeve ne želi komentirati.

LJUBLJANA – Rajko Janša, brat zaprtega prvaka SDS Janeza Janše, naj bi vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, poročajo Finance.

Ustavno sodišče naj bi pobudo obravnavalo v četrtek, Janša pa zadeve ne želi komentirati. Poleg tega je vložil tudi ustavno pritožbo zoper odredbo specializiranega državnega tožilstva z dne 11. oktobra 2013.

Pri Financah se vprašujejo, ali to nemara počne, ker naj bi z gotovino kupil apartmaje na avstrijskem Koroškem ali pa morda zato, ker je policija preiskovala Bojana Petana, s katerim je posloval tudi Janša.

Na dnevnem redu tudi zahteva informativnega pooblaščenca

Ustavno sodišče pa ima danes na dnevnem redu tudi zahteva za oceno ustavnosti osmih členov zakona o elektronskih komunikacijah, ki jo je vložil informacijski pooblaščenec.

Za ustavno presojo členov – ti urejajo hrambo podatkov – omenjenega zakona se je informacijski pooblaščenec odločil, ker da je zakonodajalec z njimi posegel v več človekovih pravic. V letnem poročilu pooblaščenca za leto 2013 so zapisali, da gre za podatke o prometu in lokaciji komuniciranja, ki se shranijo po vsakem telefonskem klicu, poslanem sporočilu in podobno. Država na ta način nadzira posameznikovo gibanje, opozarja pooblaščenec.

Razlog za tako regulacijo naj bi bila boljša raziskanost hujših kaznivih dejanj, a pooblaščenec na podlagi »relativno skopih empiričnih podatkov« po štirih oziroma šestih letih obvezne hrambe podatkov ugotavlja, da je Slovenija primer države, kjer obvezna hramba ne pripomore k večji raziskanosti kaznivih dejanj. Zanje tak ukrep torej ni primeren za doseganje cilja, zdi se jim nesorazmeren, saj prizadene vsakega uporabnika elektronskih komunikacijskih sredstev, tudi tiste, ki se v celoti ravnajo po pravu.

Ustavne sodnike danes sicer čaka še obravnava zahteve člena zakona o sodnih taksah, ki jo je vložilo mariborsko višje sodišče, ter zahteve za odločitev o sporu glede pristojnosti med okrajnim sodiščem v Ormožu in PP Ormož. Gre za vprašanje prekrškov, zahtevo je vložilo ormoško okrajno sodišče.

Deli s prijatelji