PODRAŽILI SO

Radiatorji mrzli, 
računi zasoljeni

Objavljeno 16. december 2015 08.07 | Posodobljeno 15. december 2015 21.13 | Piše: Lovro Kastelic

Lastnike razburja podražitev ogrevanja, za 1. november so v apartmajih nekateri zmrzovali.

MORAVSKE TOPLICE – Sava Holding ima v lasti največje slovensko turistično podjetje, Sava Turizem. Ta se ponaša s šestimi destinacijami, ena je v priljubljenih Moravskih Toplicah. V paleti nastanitev, ki jih najdemo v sklopu Term 3000, je tudi apartmajsko naselje Prekmurska vas.

Hišice z arhitekturnimi elementi tipične prekmurske vasi so bile zgrajene leta 1997, dobro desetletje, preden je lastnik 38 kvadratnih metrov velikega apartmaja (in terase) postal Kosta Bizjak.

V njegovem naselju, imenovanem Faza 1, je 72 enot, 29 jih je v lasti Save Turizma, 43 v lasti fizičnih in pravnih oseb, kot je on.

Ljubljančan je bil v svojem apartmaju nazadnje oktobra, ko so mu vgradili klimatsko napravo. »Da bi se prostor vsaj malo ogrel!«

Tudi nekaj sindikatov je medtem dvignilo roke, smo izvedeli, v znak ogorčenja, saj so imeli že rezervirane namestitve, a kaj ko je bilo tam, vsaj v tistem delu apartmajev, ki so v lasti fizičnih in pravnih oseb, še kako mrzlo! Terme 3000 so jim namreč tik pred začetkom kurilne sezone zaprle ventile na radiatorjih. »Izklopili so centralno kurjavo in nas spravili v neznansko zadrego,« je dejal Bizjak, sicer predsednik nadzornega odbora etažnih lastnikov v pričujočem apartmajskem naselju.

Trikratna podražitev

Posamezni lastniki so se upravniku (Tvoj dom, d. o. o.) sicer že zdavnaj potožili, češ da je cena storitev ogrevanja višja v primerjavi s cenami drugod. Toda sodu je dokončno izbila dno predlagana tarifa ogrevanja za bližajočo se sezono 2015/16, ki jih je presenetila v začetku septembra. Terme 3000 so jo pošteno zasolile in jo na okroglo kar trikrat podražile!

Kar je sprožilo val ogorčenja. »Ste res pričakovali, da se bodo lastniki kot ovce strinjali z vašim predlogom, še posebno ob dejstvu, da dviga cene kljub večkratnim pozivom niste argumentirali z nobenim verodostojnim podatkom, dokumentom, še več, za doseganje vaših ciljev lastnikom niste pripravljeni omogočiti niti ogrevanja s kurilnim oljem (če so koncesije za geotermalno vodo resnično tako visoke), kar je pripeljalo do individualnega, in ne sistemskega reševanja ogrevanja posameznih apartmajev,« je upravnik Robert Golob med drugim korespondenčno sporočil izvršnemu direktorju Igorju Magdiču.

Lastniki so medtem že večinsko povedali, da so izrecno proti novemu in tako dragemu ceniku! »Le štirje so bili za,« je povedal Bizjak. Ki pa je ugotovil še nekaj: »Med potekom zbiranja pooblastil smo ugotovili, da so Terme 3000, še preden so sploh poslale cenik, zaprle ventile za dotok tople vode v radiatorje! Toda ne vseh! Apartmaje, ki so v njihovi lasti, še naprej redno ogrevajo!«

Poslovna skrivnost

Albin Špacal iz nadzornega odbora lastnikov apartmajev, ki je bil ravno na počitnicah, se je v hotelu Livada vendarle srečal z Magdičem. Izvedel je: »Da se je cena dvignila zaradi povečanja koncesijskih stroškov za koriščenje termalne vode (s katero ogrevajo) in da se je osnovna cena, ki je veljala do leta 2010, medtem povečala že za šestnajstkrat!« Na vprašanje, ali mu Magdič lahko pove, kakšna je bila osnovna cena, je dobil odgovor, da mu tega pač ne more povedati, ker da je to poslovna tajna! Špacal ni mogel videti niti koncesijske pogodbe. »Na vprašanje, ali bi se Magdiču zdela letna cena tisočih evrov za ogrevanje apartmaja primerna, je ta dejal, da ne in da bi tudi on pri taki ceni odpovedal ogrevanje!«

Magdič je takole vrnil žogico Golobu: »Žal se je naša nasprotna stran pripravljena pogovarjati in dogovoriti le o zadevah, kjer naj bi bile naše storitve za uporabnike cenejše (recepcija, ogrevanje, kopalne vstopnice itd.), nikakor pa ne o zadevah, kjer bi morali mi dobiti povrnjeno plačilo za storitve, ki so bile izvedene in z naše strani plačane (urejanje okolice, varovanje).« In še: »Da se nobena od strani ne bi počutila opeharjene, lahko te zadeve zapremo le v paketu, ob spoštovanju stališč druge stranke in resni pripravljenosti na rešitev, in ne ob že vnaprejšnjem zavračanju morebitnega dogovora, še posebno ker so pričakovanja takšna, da bi morala vedno popustiti le ena stran – naša.«

Zima se bliža

Lastniki apartmajev, za katere so bile tokratne krompirjeve počitnice nepričakovano hladne, so se morali znajti, kot so vedeli in znali. Kar pa še zdaleč ni bilo poceni: nekateri so apartmaje opremili z električnimi pečmi, drugi z Vaillantovimi, ki ogrejejo vodo v internem krogotoku, tretji, kot, denimo, Kosta Bizjak, s klimatskimi napravami.

Upokojeni ekonomist zato premišljuje, ali kanijo Terme 3000 (Sava Turizem) s to potezo nemara zniževati vrednost apartmajev ter jih s tem nekako prisiliti, da bi jih odprodali, nakar bi jih Terme odkupile? »Ne, to res ne bi bila lepa igra!«

Čvrsto je tudi prepričan, da se pri tem pozablja na poglavitno: na lastnike apartmajev, za katere bi morali storiti vse, da bi bivali v sožitju, židane volje, brez prepiranja in mrkih obrazov. Kakršni v zadnjem času prepogosto prevladujejo ravno pri tistih, ki so se še donedavnega tako prijetno počutili v idilični Prekmurski vasi.

Odgovor Save Turizma

»Informacija, da so Terme 3000 tik pred začetkom letošnje kurilne sezone izklopile kurjavo apartmajem v Prekmurski vasi (Faza 1), ni resnična!« je sporočila vodja odnosov z javnostmi pri Sava Turizmu, d. d., Barbara Stopinšek. »Ta je bila v skladu z ustaljeno prakso izklopljena konec lanske kurilne sezone. Pred začetkom letošnje smo upravniku apartmajskega naselja pravočasno posredovali ponudbo za ogrevanje v sezoni 2015/16. Nekateri lastniki apartmajev so se tudi letos odločili za ogrevanje, in tem nemoteno zagotavljamo ogrevanje, tisti, ki ponudbe niso sprejeli, imajo možnost lastnega vira ogrevanja.« Stroške ogrevanja so morali dvigniti, kot pojasnjuje Stopinškova, zaradi upoštevanja sprememb v področni zakonodaji, zlasti večkratnega dviga nadomestila za uporabo termalnih vod za potrebe ogrevanja.

Deli s prijatelji