RAČUNI BREZ KRČMARJA

Računi Helene Blagne blokirani kar 194 dni

Objavljeno 09. april 2017 10.30 | Posodobljeno 09. april 2017 10.30 | Piše: Ksenija Koren

Poslovne evidence pričajo, da se bujna pevka ukvarja s strežbo pijač in da je imela večkrat blokirane račune. Ali je uporabila tudi tajkunski trik za zaščito svojega premoženja?

Podjetje Helena Art je bilo dolgo v rdečem.

Od ponedeljka spremljamo zakonsko polomijo pevke Helene Blagne, ki jo je zaradi delitve premoženja po ločitvi na sodišče spravil bivši mož Mitja Zaman. Podatki iz javno dostopnih evidenc pa kažejo, da je imela v zadnjih letih bujna diva tudi precej poslovnih preglavic. Na domačem naslovu Blagnetove v Žabnici je namreč prijavljeno tudi podjetje Helena Art, ki je registrirano za strežbo pijač, in pevka je njegova stoodstotna lastnica, prokurist pa je Aleš Marinček. Še bolj v oči bije, da je imela pevka od septembra 2015 kar 194 dni blokirane račune.

Račun za strežbo izstavili operi

Poslovne evidence kažejo, da je s Heleno Blagne povezanih kar osem podjetij, nekaj najbrž zaradi ločitve, saj je pred to posle vodila kot Helena Blagne Zaman. Čeprav bi sklepali, da pevski posel opravlja prek 30. decembra 2014 ustanovljenega s. p., registriranega za umetniško uprizarjanje, je denimo lani, tako kaže evidenca protikorupcijske aplikacije Erar, odblokirano podjetje Helena Art račun za skoraj 14.000 evrov izstavilo Operi in baletu Ljubljana. Na rojstni dan Franceta Prešerna je tam nastopila s simfoniki. Podatka o plačilu računa sicer ni v evidenci.

So pa letos januarja na račun podjetja Blagnetove za strežbo pijač 4380 evrov plačali iz jeseniškega Gledališča Toneta Čufarja. Več kot 19.000 evrov je po podatkih protikorupcijske komisije Blagnetova v dveh letih prek s. p. zaslužila tudi iz proračuna, največ, 7500 evrov, pri Mestnem gledališču Ptuj.

Moževa direktorica

V stečaju je pristalo podjetje Ralen z Vrhnike, registrirano za dejavnost restavracij in gostiln, katerega direktorica je bila od 27. septembra 2012 do 24. januarja 2013 Helena Blagne Zaman. Prej je to funkcijo opravljal njen mož, čigar podjetje Zemadem je danes tudi lastnik podjetja v stečaju. Prej sta se kot delničarja pojavljala že omenjeni Marinček in Bojan Poreber, ki ga bomo znova omenili, ko bomo pisali o nepremičnini, okoli katere se danes tožarita pevka in njen bivši. Ralen je zadnja leta zakona Zamanovih imel visoke prihodke, leta 2011 denimo 320.000 evrov, leto pozneje 222.000, 2013. še 161 tisočakov, potem pa pred tremi leti le še 6602 evra, izkazali pa so kar 40.000 evrov minusa.

Od leta 2005 je bila Helena Blagne tudi direktorica in lastnica podjetja Univerzal kom, ki je registrirano za druge storitvene dejavnosti. Prvo leto so prihodki znašali pet tisočakov, naslednje deset več, leta 2009 pa že 134.000 evrov. Najboljše je bilo s 191.000 evri prihodkov leto 2011. Dve leti pozneje je v podjetje stopila javnosti neznana Svjetlana Jojić, Blagnetova pa ga je naslednje leto zapustila. Vsaj formalno, kajti podjetje je še danes registrirano na njenem domačem naslovu. Že v času, ko ga je vodila Blagnetova, med 2008. in 2010., potem spet 175 dni v letu 2012 in ko je vajeti prevzela Jojićeva, je imelo podjetje blokirane račune. Od konca leta dolguje tudi davčni upravi.

Helena kot Bavčar in Zidar

Jabolko spora med nekdanjima zakoncema Zaman je lastništvo hiše v Žabnici, na kateri so prijavljena vsa zgoraj opisana podjetja in kjer Blagnetova tudi živi. Zemljiška knjiga kaže na vpis Zamanove zaznambe spora o pridobitvi lastninske pravice septembra lani. Zaman ima sicer stalni naslov v kraju Erlensee v Nemčiji. 
O zanimivem dogajanju pa priča zgodovinski izpis. Že 30. julija 2013 je Helena Blagne namreč uporabila enak trik kot najbolj znani slovenski tajkuni, denimo Ivan Zidar ali Igor Bavčar. Na hišico na vrtu, domnevamo, da gre za garažo, ki jo geodetska uprava ceni zgolj na 38.000 evrov, je vpisala vrtoglavih 749.000 evrov zemljiškega dolga. Samo nekaj dni zatem istega leta pa je Bojan Poreber sprožil prvo zaznambo spora o pridobitvi lastninske pravice zaradi plačila 130.000 evrov s pripadki v korist Mitje Zamana.

Deli s prijatelji