NA KOŽO

Punca za milijon klikov

Objavljeno 28. januar 2013 23.45 | Posodobljeno 28. januar 2013 23.49 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Tina bo tudi punca
 za milijon evrov.
 Če še ni.

Dušan Malovrh.

Težko se je v teh dneh upreti ali ubežati Tini Maze. Simpatični, samozavestni, luštni-lepuškasti-lepi (okusi so različni), hitri, nadarjeni, marljivi, bistri, kljubovalni, šampionki in – Slovenki.

Stas, glas in duh naše smučarke so preplavili deželo. Stvar je šla tako daleč, da naš mali – kmalu bo dve in pol – za vsako osebo s čelado, vijoličasto kapo ali smučkami iztegne prstek: »Tinamajze, Tinamajze!« Tatovega imena in priimka, denimo, se na tak izstrel še ni naučil. Ampak kdo bi mu zameril, ko pa je po televiziji že vsaka (druga) Tina. Korošica drvi in slavi v vseh disciplinah alpskega smučanja in preži iz vsake reklame.

Še sredi Tihega oceana, dobrih 17.000 kilometrov stran, na Cookovih otokih, jo častijo. Maori so iz belke naredili plačilno sredstvo, celo relikvijo, saj so izdali (okej, s pomočjo njenega slovenskega opremljevalca z zlatnino) petdolarski srebrnik s sliko in vgrajenim koščkom veleslalomskih smučk, na katerih je postala svetovna prvakinja.

Dejavna je tudi na mikroblogerskem socialnem omrežju twitter, kjer ima iz dneva v dan več sledilcev: v nedeljo po zmagi na slalomu Zlate lisice jih je bilo še 8851, v ponedeljek točno opoldne se je števec ustavil na 8994. »Ali ni šport čudovita stvar?« je tvitnila spod Pohorja. Res.

Zaradi izjemno gledanega videospota pesmi My way is my decision na spletnem kanalu youtube jo ljubkovalno že imenujejo »million kliks baby«, punca za milijon klikov. In le vprašanje časa je, ko bo v njenem šparovčku dožvenketalo – Tina bo tudi punca za milijon evrov. Če še ni. Po zmagoslavju na Zlati lisici je 29-letnica po uradnih podatkih Mednarodne smučarske zveze z nagradami na tekmah svetovnega pokala to sezono prismučala do 494.797 švicarskih frankov ali 406.000 evrov. Da o točkah in športnih rekordih sploh ne govorimo.

Zato sem izjemno ponosen tudi na našega starejšega – štiri in tri četrt –, ki na vse to tinomazenje niti ne trzne. Namreč, ali ni tudi to in predvsem to zmagovalni duh?

Deli s prijatelji