KRUTO

Psom podtikajo steklo 
v meso in kruh z žeblji

Objavljeno 30. marec 2012 12.00 | Posodobljeno 29. marec 2012 21.09 | Piše: Tomica Šuljić

S podganjim strupom in z mesom z zdrobljenim steklom naj bi pokončali že štiri živali.

Besedna zveza pasje življenje v Šiški dobiva nov negativni pomen. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – V severnem ljubljanskem predelu Šiška so tudi blokovska naselja, v katerih živijo meščani, ob njih pa tudi njihovi živalski prijatelji, po večini mačke in psi. Slednji sicer ne smejo na otroška igrišča, ki so med visokimi stolpnicami, ampak imajo za tekanje in igranje na voljo veliko travnato površino, kjer se lahko malce zdivjajo v naravi, preden gredo med štiri stene. A ta užitek je zamenjal strah.

Na facebooku je namreč zakrožilo sporočilo enega izmed pasjeljubcev, ki so ga objavile številne strani za ljubitelje štirinožcev. Avtor opozorila je moški z imenom Mitja, ki pravi takole: »Šiškarski lastniki psov, pazite! Na območju ulic Celovška 189, Ob Žici 1, 3, 5, Kogojeva, Ane Ziherlove in Gotske 'ljudje' nastavljajo faširano meso z zdrobljenim steklom, strup in kruh, preboden z žeblji.« Avtor še opozarja bralce, naj obvestijo pristojne organe ali društvo proti mučenju živali, če kdo naleti na opisane pakete.

Psi v izolaciji

Po objavi opozorila so se zgrozili številni ljubitelji psov od blizu in daleč, ki jih je presunilo tako ravnanje z živalmi, bitji, ki marsikomu lajšajo in lepšajo življenje. Zgroženo se sprašujejo, kaj je narobe z ljudmi, gospa z imenom Simona pa je – na žalost – potrdila govorice, v katerih se zrcali tudi krutost obdobja, v katerem smo: »Živimo v bližini teh ulic v hiši. Od lani so mi že trikrat zastrupili psa. Na srečo smo ga vedno pravočasno rešili – hvala veterinarjem v Bubi v Grosupljem.«

Babnikova celo sumi človeka, ki ji je na ograjo pripel letak, češ naj se znebi psa: »Mi zna kdo razložiti, zakaj bi morala odstraniti psa, ki je vedno za ograjo, torej na domačem terenu?« se sprašuje ter opiše, kako je zastrupljanje spremenilo življenje njenega ljubljenčka – na slabše, seveda. »Pes zdaj večino dneva – zaradi posledic, ki me veliko stanejo – preživi v hiši oziroma v stanovanju. Nimam srca, da bi ga še puščala zunaj, da mi ga ta bedak še vedno zastruplja, finančno je zame to že doseglo vrhunec vsega,« je jezna in hkrati razočarana.

Odpravili smo se v Šiško, in čeprav na pogled ni bilo pasti za pse, nam je mlajši moški potrdil, da tam okoli ni več toliko sprehajalcev s psi kot nekoč. Njegov Maj, ki je razigrano tekal okoli bloka in užival v lepem dnevu, na srečo še ni pogoltnil nobene pasti, ki jih nekdo pušča naokrog. Toda Maj in njegov lastnik sta zdaj veliko bolj pozorna.

»Slišal sem, da naj bi crknili že kakšni štirje psi iz okoliša,« je povedal upokojenec Tomaž, ki je na travniku sprehajal sedemmesečnega kužka Bojčija. Medtem ko je pes veselo tekal naokrog s prijateljem Timijem, je lastnica slednjega povedala, da zdaj lastniki bolj pazijo: »Jaz še nisem videla teh strupov, se pa lastniki psov zdaj bolj pogovarjamo o tej problematiki in bolj pazimo. Še posebno Ob žici, kjer naj bi bilo najbolj nevarno. To ve veliko lastnikov psov.« Kar pomeni, da sprehod ni več sproščen, ampak napet. Koliko to napetost čutijo psi, vedo samo oni, saj čutijo, ko je v ljudeh kaj narobe. In z njimi je nekaj zelo narobe, če se s takimi metodami spravljajo nad nič krive živalce.

Prijavite najdbo!

Zastrupljanje ne poteka samo na eni lokaciji ali pri enem psu, vabo seveda poje tisti, ki pač pride mimo. Nasrkajo lahko tudi kužki, ki zvečer pridejo malce na svež zrak, da si pretegnejo tačke in se poigrajo s sorodniki. Težava seveda niso psi, ampak ljudje, ki jih ne marajo. Druga stanovalka, ki je sprehajala rodovniškega kužka, je prepričana, da to počnejo starejši ljudje: »Če bi ga dobila ...« preteče poviša glas svetlolaska srednjih let, ki se ji spremeni izraz na obrazu, ko jo povprašamo o dogajanju.

Predstavnik policije Vinko Stojnšek je povedal, da po opravljenih preverjanjih ugotavljajo, da Policijska postaja Ljubljana Šiška ni bila obveščena o takih dogodkih, v ljubljanskem društvu za zaščito živali pa so potrdili, da so dobili informacije o dogajanju v Šiški: »Žal pa ne moremo vse dneve opazovati, kaj se dogaja, saj smo prostovoljci in imamo še druge obveznosti,« je dejala Nuša Miklavec iz društva. Prestrašenim lastnikom ogroženih psov tako ne preostane drugega kot pozornost, ob morebitnih najdbah, nevarnih za pse, pa naj jih prijavijo. Le s prijavami bodo lahko v javnost in na pristojne ustanove pripeljali problematiko, o kateri so prebivalci nekaj časa le šušljali med seboj, zdaj pa postaja resna in širša težava ljubljanske soseske.

Deli s prijatelji