KONFERENCA

Psiholog poziva k zaščiti deklice s Koroškega

Objavljeno 28. junij 2011 17.40 | Posodobljeno 28. junij 2011 17.40 | Piše: Ma. F./STA

Eden izmed članov družine očeta je zaradi psihičnih pritiskov že poskušal narediti samomor

Psiholog Matic Munc
LJUBLJANA – V primeru deklice s Koroškega psiholog Matic Munc iz svetovalnice Akcija! poziva varuhinjo človekovih pravic, naj prevzame mediatorsko vlogo in deklici zagotovi nevtralen in varen prostor, kjer bi lahko sodni izvedenec opravil svoje delo. Munc je še poudaril, da je deklico le videl, ne ve pa, kje je zdaj.

Kot je na novinarski konferenci dejal Munc, kazenski postopek glede suma spolne zlorabe in civilni postopek o dodelitvi otroka še vedno potekata. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je glavno obravnavo razpisalo za 16. avgust, na kateri bo med drugim govor o predodelitvi otroka, določitvi preživnine in predlogu za izdajo začasne odredbe, zato trditev o pravnomočnosti sodbe o dodelitvi deklice materi ni točna.

Poudaril je tudi, da je bilo delno izvedensko mnenje narejeno brez razgovora s katero koli od vpletenih oseb. Okrožni državni tožilec Ivo Šume je nato po besedah Munca na podlagi tega mnenja odstopil od pregona očeta deklice in zavrgel kazensko ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj krive ovadbe in odvzema mladoletne osebe. Muncu pa se ob tem poraja vprašanje, kaj se je nato zgodilo, da je druga tožilka, Silva Cepec, ponovno zagnala postopek zaradi istih kaznivih dejanj.

Glede navedb, da je deklica ugrabljena, je poudaril, da oče spoštuje mednarodno konvencijo o otrokovih pravicah, ki je nad zakonodajo države. Ta namreč zavezuje skrbnike mladoletnih otrok, da jih morajo zaščititi. To bi moralo, kot poudarja, narediti že sodišče z začasno odredbo. Munc je tudi zavrnil navedbe, da oče preprečuje stike deklice z materjo, saj jo je mati namreč zapustila in ne želi imeti stikov z njo.

Po besedah zagovornika očeta deklice Iztoka Drozdeka pa je treba poskrbeti za varstvo otroka in to, da vsi pristojni organi čim hitreje ugotovijo, ali obstaja sum zlorabe. Drozdek je še napovedal, da se bodo pritožili zoper sklep o priporu.

Deli s prijatelji