GOLOBJA AFERA

Psihiatrično zdravljenje za ljubiteljico golobov

Objavljeno 12. december 2015 21.11 | Posodobljeno 12. december 2015 21.12 | Piše: Boštjan Celec

Mojco Vočko so v imenu ljudstva napotili k psihiatrom.

Mojca Vočko je postala tudi serijska vlagateljica tožb proti novinarjem. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Nekdanja novinarka Mojca Vočko je postala znana po golobji aferi, zaradi te pa zaslovela tudi kot serijska vlagateljica tožb proti občilom, ki poročajo o njej in njenih golobih. Po sodni evidenci je bilo poleti njeno ime omenjeno v kar 83 zadevah na kazenskem in pravdnem oddelku okrožnega in okrajnega sodišča, doslej se je ta številka verjetno še bolj približala stotici, njeno tožbo pa je kajpak prejel tudi vsak sodelavec našega uredništva, ki jo je le omenil v katerem od prispevkov. Seštevek tožb, ki jih Vočkova vlaga proti novinarjem, bi se lahko zdaj še zvišal, čeprav iz zakonito pridobljene dokumentacije le poročamo o tem, da so ji na okrajnem sodišču izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Jata z balkona v stanovanje

Vlasta Lenart Leban in Silva Rutar sta bili tisti, ki sta ji očitali, da jima je kot najemnica precej uničila nepremičnini, ki ju je imela v najemu, stanovanje v Trnovskem pristanu in hišo na Brezovici.

V zvezi s stanovanjem v Trnovem jo je tožilstvo preganjalo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Lastnikom tega stanovanja so prišle na ušesa pritožbe sosedov, da se je pri njih nenadoma povečalo število golobov. Sin Lebanove naj bi zato večkrat obiskal Trnovski pristan, najemnice ni bilo doma, je pa tudi sam opazil, da se prav na njihovem balkonu zadržuje jata 20 ali 30 golobov. Ko ga je novembra 2011 šokiral pogled na odprta balkonska vrata in golobe, ki neovirano letajo v stanovanje in iz njega, Vočkove pa niso mogli priklicati, Lebanovim ni preostalo drugega, kot da vstopijo... Bili so zaprepadeni. Po stanovanju se je širil neznosen smrad, ptičji iztrebki so bili povsod, po tleh, pohištvu in po vseh stvareh. Mrtvega goloba so našli celo v hladilniku. V stanovanju sta bila prižgana luč in kalorifer, na mizi je bila večja količina ptičje hrane.

V pravdnem postopku je Lebanova tožila Vočkovo zaradi neplačevanja najemnin in stroškov, s tožbo ji je v večjem delu uspelo, del spisa pa je razveljavljen in vrnjen prvi stopnji v vnovično odločanje. Vočkova je njene trditve kajpak zavrnila, lastnici stanovanja pa poočitala, da je stopila v stik z mediji, ki so jo potem neresnično prikazovali kot osebo s psihično motnjo in uničevalko stanovanj, ki naj bi živela skupaj z bolnimi golobi in njihovimi iztrebki v smradu...

Zdravila se bo na prostosti

Glede Trnovskega pristana je Vočkova odgovarjala tudi v naših Odprtih stolpcih prek enega svojih odvetnikov Zorana Korenčana. »Trditve in namigovanja ne držijo. Mojca Vočko je najemodajalki Vlasti Lenart Leban plačala vse najemnine in vse stroške, do katerih je bila ta upravičena. Ravno tako ne drži, da naj bi stanovanje Vlaste Lenart Leban uničila Mojca Vočko. Sploh pa ne držijo namigovanja, da naj bi bilo uničenje stanovanja izvršeno z golobi. Mojca Vočko odločno zanika, da bi v stanovanje naselila golobe oziroma da bi bilo stanje stanovanja v Trnovem v kakršnem koli smislu povezano z njenim ravnanjem ali da bi bila odgovorna za kaj takega.«

A so ji sodili, večji del sojenja pred kazensko sodnico Nino Kodra Balantič je zaradi varovanja njenega zasebnega življenja potekal za zaprtimi vrati, končalo pa se je torej z izrekom ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti, saj je zagrešila protipravno dejanje, ki ima znake kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari. Varnostni ukrep bo trajal najdlje dve leti, sodišče pa bo na vsakih šest mesecev preverjalo, ali je zdravljenje še potrebno.

Sodba se glasi, da je »točno neugotovljenega dne v začetku leta 2011 do 26. novembra 2011 v stanovanju v Trnovskem pristanu hranila večje število golobov, zaradi njihovih iztrebkov, ki so se nabirali daljše časovno obdobje, pa so povsem uničeni garderobna omara, večnamenska omara, kavč, kuhinjske omarice, štedilnik, vrhnja plast tal in sten, s svojim ravnanjem pa je Vlasto Lenart Leban oškodovala za najmanj 5011 evrov«.

Nad sklepom, da se mora obvezno psihiatrično zdraviti, se je sicer Vočkova po naših informacijah pritožila na višjo sodno instanco.

Jermanu smrdelo na 10 metrov

Ravno leta 2011 je torej najela še eno nepremičnino, hišo Rutarjeve na Brezovici, v kateri naj bi si prav tako omislila golobnjak. Da to sploh ni res, je nergala Vočkova, baje je le raziskovala trpinčenje in pohabljanje mestnih golobov, pri sorodniku lastnice hiše naj bi celo našla več deset domačih okrasnih golobov v obupnem stanju, ki jih je odpeljala na kliniko, kjer so zanje poskrbeli.

Pripoved Rutarjeve je bila kajpak popolnoma drugačna, po nekaj mesecih naj bi ugotovila, da se v hiši dogaja nekaj čudnega. Po njenem je že tedaj ni bilo več mogoče normalno uporabljati, pa ne le zaradi golobjih in mačjih drekcev, ampak tudi zato, ker je bil razbit umivalnik, izklopljena elektrika, zaradi mraza so popokale cevi centralne kurjave. Stanje naj bi bilo tako grozno, da so ji na neki agenciji dejali, da bi morali v hišo vstopiti z maskami, samo grobo čiščenje bi jo stalo 3000 evrov, če bi se odločila za renovacijo, pa bi morala odšteti vsaj 50 tisočakov.

Vočkova se je nato spravila nad Rutarjevo, jo civilno tožila zaradi motenja posesti in pravdo izgubila, v zasebni kazenski tožbi pa ji je očitala kršitev nedotakljivosti stanovanja, v tej zadevi imamo zadnji podatek s prve stopnje, da je lastnica hiše na okrajnem sodišču oproščena.

Prav z zgodbo o golobjem kraljestvu na Brezovici se je začela golobja afera. V hišo je namreč vstopil novinar Marjan Jerman in pripravil prispevek za oddajo Jermanovo oko. S posnetka, ki ga je sodišče štelo kot verodostojen prikaz dejanskega stanja v hiši, je razvidno, da je bila notranjost umazana in polna živalskih iztrebkov, nekaj golobov pa je bilo v hiši še v času snemanja. Ko je Jerman pričal na sodišču, je dejal, da mu je šlo že deset metrov od vrat zaradi smradu na bruhanje in je šel raje ven, snemalcu pa je rekel, naj gre nekajkrat s kamero noter in naj posname toliko kadra, kolikor bo zdržal. Takšne svinjarije, je zatrdil Jerman, v življenju še ni videl, ko sta se s snemalcem pripeljala nazaj do televizijske hiše, je v službenem avtu smrdelo še tri dni.

Vočkova pa je razlagala, da je bila hiša v slabem stanju, že preden se je preselila tja, da je morala mesec in pol čistiti...

Deli s prijatelji