VIBA FILM

PS: Nov udarec slovenski kulturi in slovenskemu filmu

Objavljeno 19. februar 2013 20.34 | Posodobljeno 19. februar 2013 22.59 | Piše: S. J., STA

Nad imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film so filmski ustvarjalci zgroženi.

Filmski ustvarjalci so predstavili razloge za svoj protest.

LJUBLJANA – Filmska pobuda Zaslofilm je danes predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma. Odzvali so se tudi na današnji odziv ministra Žige Turka na ponedeljkove očitke ob imenovanju.

Očitajo mu, da deluje razdiralno

Kot so filmski umetniki zapisali že v ponedeljkovem odzivu, se z imenovanjem Prodnika ne strinjajo, ker naj bi na filmskem področju deloval razdiralno in povzročil zastoje v filmski produkciji, ker je za svoje delovanje prejel negativno mnenje računskega sodišča, ker od komisije ni bil obravnavan nepristransko in ker minister pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta Viba filma.

Na novinarsko vprašanje, kako je z zakonitostjo imenovanja, ker mora po 36. členu zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo ustanovitelj direktorja javnega zavoda imenovati po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta, je režiser Miha Hočevar dejal, da bodo poskusili uporabiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo.

»Jasno pa je, da je imenovanje v osnovi nelegitimno, ne glede na legalnost ali nelegalnost zadeve. To je bilo za nas osnovno izhodišče,« je pojasnil.

Dodatno zmanjševanje sredstev za slovenski film

Filmski ustvarjalci zahtevajo tudi razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi Viba filma, saj je bil sklep sprejet brez vednosti in posvetovanja z Viba filmom, Slovenskim filmskim centrom in filmsko stroko. Poleg tega menijo, da bo dejanska uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages.

Po besedah režiserja Metoda Pevca je poleg tega ministrstvo kulturniški zbornici dalo en dan za posredovanje imena kandidata za imenovanje predstavnika stroke v novi svet Viba filma, ki ga je minuli teden razrešila eno leto pred iztekom mandata.

»To so roki, ki očitno dokazujejo, da gre za norčevanje. V enem dnevu se nobena stroka ne more zbrati, temeljito posvetovati in odločiti, kdo jo bo zastopal. Rok en dan je posmeh in tega smo deležni ves čas,« je bil kritičen do odnosa ministrstva.

Turk prosi za strpnost

Filmski ustvarjalci so se odzvali tudi na današnji odziv ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka na očitke ob imenovanju Prodnika. Minister je v odzivu zapisal, da je pri imenovanju sledil odločitvi strokovne komisije, sestanka s filmarji pa se ni mogel udeležiti, ker je na službeni poti v Bruslju. Obenem je predložil filmarjem, naj Prodniku pustijo nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjajo o njegovem delu.

Prodnik se je že dodobra 'izkazal'

Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič, je dejal, da je imel Prodnik dovolj časa, da je pokazal »vse svoje kvalitete«. Poleg tega bi po njegovem mnenju upoštevanje Turkovega predloga, naj Prodniku dajo nekaj časa, pomenilo zanikanje vsega, zaradi česar so se zbrali.

Predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igor Koršič je dodal, da se je Prodnik že dodobra izkazal, kar se vidi tudi v poročilu računskega sodišča in številnih katastrofah, ki jih je zadal slovenskemu filmu.

Na Turkovo povabilo, da bi se predstavniki filmarjev sestali s Prodnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Aleksandrom Zornom, je Pevec odgovoril, da se je za sestanek z Zornom poskušal dogovoriti že pred časom, vendar pa njegova želja ni bila uresničena.

»To, da nam ponujajo pogovor post festum, je samo še en kamenček v celotnem mozaiku,« je bil kritičen.

Nov udarec slovenskemu filmu

Na imenovanje Prodnika, ki se na očitke za STA še ni odzval, pa je reagirala tudi poslanka Pozitivne Slovenije (PS) Tamara Vonta, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da imenovanje pomeni nov udarec slovenski kulturi in slovenskemu filmu.

»Minister Turk je mnenja, da je sicer treba Igorju Prodniku dati čas, da pokaže, kako dela. V PS pa smo prepričani, da ima področje filmskega ustvarjanja prevelik pomen za slovensko kulturo, da bi direktorju zavoda dajali možnost, da se uči na lastnih napakah,« je zapisala.

Deli s prijatelji