NALEZLJIVO

Prva smrt zaradi ošpic, pred odhodom v tujino preverite zaščito

Objavljeno 27. december 2017 18.29 | Posodobljeno 27. december 2017 18.30 | Piše: STA, M. U.

Če ne veste, ali ste jih preboleli, to lahko preverite s testom za 20 evrov.

Zaščita je po cepljenju z dvema odmerkoma trajna.

LJUBLJANA, BEOGRAD – Med novoletnimi prazniki kar precej Slovencev odhaja na praznovanje v Srbijo, kjer so letos zabeležili več kot 650 primerov te bolezni, danes zjutraj pa je v Beogradu zaradi posledic zapletov umrl 20-letni moški. Največ okužb je v Beogradu, Kraljevem in v Nišu pa tudi po nekaterih manjših krajih. Prav tako beležijo večje izbruhe ošpic na Kosovu, od koder so se prenesle v Srbijo, v Italiji in Romuniji, kjer so od novembra lani zabeležili več kot 10.000 primerov okužb, pa tudi na jugu Grčije in v Angliji.

Pred odhodom v države z ošpicami je dobro preveriti zaščito pred boleznijo

Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje ljudem, ki nameravajo potovati v države, kjer beležijo izbruhe ošpic, naj preverijo, ali so pred ošpicami zaščiteni. Če niso, naj se cepijo. Ošpice so med najnalezljivejšimi boleznimi, zboli kar devet ljudi od desetih, ki so v stiku z virusom in niso cepljeni. Lahko povzročijo hude zaplete, tudi smrt.

Če ne veste, ali ste ošpice preboleli, preverite s testom za 20 evrov

Tatjana Frelih z omenjenega inštituta je pojasnila, da so pred ošpicami zaščiteni vsi tisti, ki so prejeli dva odmerka cepiva ali pa so ošpice že preboleli. Če ne vedo, ali so bili cepljeni oziroma ali so preboleli bolezen, lahko to preverijo s testom na protitelesa proti ošpicam, ki ga lahko opravijo v nacionalnem laboratoriju, inštitutu za mikrobiologijo in tudi v zavodu za transfuzijo. Test je samoplačniški in stane okoli 20 evrov.

Deli s prijatelji